Belföld

Majd’ félméteres a hó a Kékesen, keleten még szakad

Balesetek is nehezítik a közlekedést, főleg keleten, de Budapest például olcsón megúszta a havazást. Ebben a cikkben követheti, mi a helyzet.

Befedte a hó az ország nagy részét pénteken és szombaton, de még koránt sincs vége a fehér dilinek. Mint előrejelzésünkben megírtuk, sok hó eshet még a mai napon a keleti-északkeleti országrészben, négy megyére citromsárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg.

A jelenleg hóhelyzet is az északi országrészben a legkeményebb, de a Dunántúl déli fele is sok havat kapott. Kékestetőn már 40 centiméteres a hó vastagsága, de az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Mátraszentimrén 35, Bükkszentkereszten 30, Bükkzsércen 28, Bélapátfalván 22 centiméternyi hó esett. Aggteleken 23 centiméter a hóvastagság. Az alacsonyabban fekvő települések közül a Miskolc Diósgyőr mérőállomáson is 30 centiméteres a hó. Egerben a péntek esti adatok szerint több mint 20 centiméternyi hó hullott. A Bakony magasabban fekvő vidékein az erős-viharos északnyugati szél hordhatja a havat.

Nagykanizsa, 2017. január 13. Rendõrök állítják meg a forgalmat a sûrû hóesésben a 61-es úton Nagykanizsánál, ahol sószóró dolgozik, mert jármûvek akadtak el 2017. január 13-án. MTI Fotó: Varga György
Rendőrök állítják meg a forgalmat a sűrű hóesésben a 61-es főúton Nagykanizsánál, ahol sószóró dolgozik, mert járművek akadtak el 2017. január 13-án. MTI Fotó: Varga György

A Magyar Közút információs szolgálata szerint a havazásban érintett területeken, illetve a Dunántúl déli részén havasak, letaposott havasak, hókásásak, illetve latyakosak a főutak, a teherjárművek forgalmát több főúton is korlátozták. Az Útinform szerint a gyorsforgalmi utak általában sónedvesek, az M3-as autópálya káli szakaszán hókásás, az emődi szakaszon havas a burkolat.

A havazás miatt Füzesabony, Eger, Miskolc és Szerencs térségében 15-20 perccel meghosszabbodik a vonatok menetideje. A Budapest-Hatvan-Füzesabony-Eger, a Budapest-Miskolc-Sátoraljaúhely közötti gyorsvonatok közlekednek, de jelentősen megnő az utazási idő. A MÁV-Start vonatinformációs térképe szerint több vonat is 100 percet meghaladó késéssel közlekedik. Hófúvás miatt a MÁV lezárta a Diósjenő és Drégelypalánk közti vasúti pályát

Dolgoztak a tűzoltók és a mentősök is

Az időjárás miatt szombat reggelig 384 alkalommal kellett a tűzoltóknak beavatkozni – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Észak- és Nyugat-Magyarországon 21 útszakaszt kellett lezárni, 16-on pedig forgalomkorlátozást vezettek be. Hét megye 95 településén kb. 18 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, várhatóan még szombaton sikerül mindenhol újraindítani a szolgáltatást.

Az OKF szerint a műveletekben 174 hivatásos, valamint 61 önkormányzati és önkéntes egység vett részt több mint ezer fővel és kétszáz eszközzel. A főigazgatóságon, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Pest, Somogy és Zala megye területén operatív törzsek működtek. Ezek péntek késő este, illetve szombat reggel befejezték a munkát.

Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint 20 százalékkal több munkájuk volt, mint az megszokott, és országszerte több mint 3600 esetet láttak el. Pest megyében két szülés, Budapesten, Székesfehérváron és Debrecenben sikeres újraélesztés, és több súlyos baleset is történt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a zord időjárási körülmények között a rendőrök segítségével sikerült egy erősen vérző férfit gyorsan ellátni.

Most már lássuk, mi a helyzet megyénként!

Budapest

Vizesek, hókásásak a budapesti utak, de még a hegyi útvonalak is jól járhatóak. Az FKF Zrt. éjjel 79 téli géppel tisztította az utakat a főutakon és a tömegközlekedési útvonalakon. Emiatt szombat reggeltől fennakadás nélkül üzemelnek a BKK járatai. A mellékutak azonban csak most kerülnek sorra, ha végeztek a főutakkal, ezért azok elég havasak még. Nappal tovább folytatják a járdák, lépcsők síkosságmentesítését is,

de az ingatlanok előtt a tulajok, üzemeltetők felelőssége a járda tisztítása.

Fontos: a Libegő nem jár a szél miatt :(

Baranya megye

Nyolc baranyai település 2400 fogyasztási helyén szünetel az áramszolgáltatás a havazás miatt – közölte az E.ON Hungária Zrt. Jelenleg nincs áram többek között Komló 290 fogyasztási helyén, illetve Orfűn, Helesfán és Almamelléken. A tapadó hó súlya alatt leszakadt vezetékek, de főként az áramhálózatra dőlt fák miatt következtek be a meghibásodások, elsősorban a Mecsek térségében. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton az oldalán azt közölte: a havazás miatt áram nélkül maradt tizenhárom baranyai településen folyamatos rendőri jelenlétet biztosítanak a közbiztonság fenntartásáért.

Az éjszaka még üzemszünet volt Csebény, Feked, Óbánya, Szágy, Horváthertelend településen is, de a hibát kijavították.Az E.ON szakemberei a katasztrófavédelem munkatársaival közösen, megerősített készenlétben, folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán. Sárkány Sándor, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a megyében péntek este óta tizenkét fakidőléshez és egy árokba csúszott jármű mentéséhez riasztották a munkatársaikat.

Újra közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek a 6-os út Mecseknádasd és Pécsvárad közötti szakaszán. Baranya útjai járhatóak, havasak, sónedvesek. Nincs a megye területén elzárt település, azok megközelíthetőek tömegközlekedéssel is. A közútkezelő jelenleg 42 munkagéppel és 60 fővel takarítja az utakat. Pécsen a tömegközlekedés folyamatos, menetrend szerinti, azonban a hegyi járatok rövidített útvonalon közlekednek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Mintegy 1200 fogyasztónál nincs áram Miskolcon és a Mezőcsáti járás két falvában, a szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák elhárításán. A meghibásodásokat a hó miatt leszakadó vezetékek okozzák.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a miskolci közlekedésben is gondot okoz a nagy mennyiségű hő: nem jár 2-es villamos, a buszok 15-20 perces késéssel közlekednek.

A Mávinform közölte: Abaújszántó és Hidasnémeti között a hó vastagsága miatt a pályát lezárták a vonatközlekedés elől, a vonatforgalom várhatóan csak délután indulhat újra. Addig nagy teljesítményű mozdonnyal bejárják a vonalszakaszt, amelynek segítségével szabaddá teszik a síneket a vonatforgalom számára.

Fejér megye

A megyében Bicske és Zsámbék között nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók.

Hajdú-Bihar megye

Frontálisan ütközött két kamion a 4-es főút 200-as kilométerénél, Hajdúszoboszló közelében, a főutat lezárták, a forgalmat Nádudvaron keresztül terelik el – közölte honlapján a katasztrófavédelem szombaton kora reggel. A műszaki mentést a hajdúszoboszlói és a püspökladányi tűzoltók végzik. A balesetben egy ember életét vesztette. A balesetről készült képeket itt nézheti meg.

Hajdúszoboszló, 2017. január 14. Baleset helyszíne a 4-es fõút Hajdúszoboszló és Kaba közötti szakaszán 2017. január 14-én, ahol két kamion ütközött össze frontálisan. A balesetben az egyik jármû vezetõje a helyszínen életét vesztette. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Heves megye

Ahogy korábban megírtuk, bődületes mennyiségű havat kaptak az északkeleti hegyek, azon belül a Mátra, azon belül a Kékestető. Itt a 30 centit is meghaladja már a frissen leesett hó mennyisége. A síelők örülhetnek, de a félelmetes mátrai hágókat nem lehet most egyszerű megközelíteni kocsival.

Pest megye

Pest megyében Szentmártonkátán és Szobon 16, Vámosmikolán 14 centiméternyi hó hullott szombat reggelig. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései szerint több nagy városban (Budapesten Pestszentimrén és Pestszentlőrincen, Szegeden, Békéscsabán és Pécsen) is több centiméternyi hó hullott, de 10 centiméter alatti a hóvastagság.

Közlekedés: Ismét járható a 4-es főút, amit péntek este teljes szélességében lezártak egy baleset miatt Abonynál – közölte a rendőrség honlapján szombat hajnalban. A 86-os kilométernél Szolnok irányába Abony lakott területén kívül egy mikrobusz és két személyautó csúszott egymásba, öten megsérültek. A helyszínelést követően az útzárat feloldották. Pest megyében a 102-es főúton az M1-es autópályától Pilisjászfalun a 10-es főútig, a 8102-es úton az 1-es főúttól Budakalászig nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók.

Somogy megye

A magyar-horvát határon már csak Barcsnál korlátozzák a teherautók kilépő forgalmát.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Szünetelt az áramszolgáltatás három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, Tiszaszentmártonon, Eperjeskén és Zsurkon, de délutánra helyreállt a szolgáltatás. A kimaradás mintegy 1200 fogyasztói helyet érintett. A katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai melegedőhelyeket is biztosítottak ez idő alatt.

A megyében szombatra virradó éjjel előbb havas eső, majd hajnaltól mintegy 10-15 centiméter hó esett. Az utak letaposott hótól síkosak, latyakosak, a közlekedés lelassult a főbb útvonalakon és Nyíregyházán is.

Zala megye

Zalában pénteken az erős havazás miatt korlátozták a 86-os és a 61-es főúton a teherautók forgalmát. Szombaton a rendőrség honlapján azt közölte, újra közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeg feletti járművek a 86-os főút zalai szakaszán, illetve megszűnt a forgalomkorlátozás a magyar-horvát határszakaszon. Zalában és Vasban egyébként áramkimaradásokat is okozott az időjárás 56 településen, de szombat reggelre minden konnektorban volt villanyáram.

Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között a felsővezeték megrongálódása miatt vonatpótló buszok szállítják az utasokat – közölte a Mávinform szombat reggel. A dél-balatoni vasútvonalon Zalaszentjakab és Zalakomár között a péntek este megrongálódott felsővezeték helyreállítása várhatóan szombaton 13 óráig tart. Gyékényes és Murakeresztúr között a felsővezeték hibája miatt dízelmozdonyok továbbítják a vonatokat, itt is van csúszás a menetrendben.

Cikkünket frissítjük folyamatosan.

(Források: MTI, FKF Zrt., Időkép, OMSZ)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik