Belföld

Már 32 centiméternyi hó borítja a Kékestetőt

Szombat reggelig még jelentős mennyiségű hó eshet.

32 centiméteres hóvastagságot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután a Kékestetőn. Egerben 19, Szokolyán és Királyréten 13, Miskolcon és Diósgyőrben 11, Kemencén pedig tíz centiméteres hóvastagságot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a havazás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten, és Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Pest megyében. Szintén a havazás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Azt írták: az ország középső részén egy délnyugat-északkeleti sáv mentén jelentős mennyiségű havazás várható. Megjegyezték továbbá, hogy az éjszakai órákban a Bakony magasabban fekvő vidékein az erős, viharos északnyugati szél hordhatja a havat.

A szombat reggelig lehulló friss hó mennyisége többfelé 10 centiméter fölött alakul, egyes helyeken a 15-20 centimétert is elérheti; erre a legnagyobb esély az Északi-középhegység déli előterében mutatkozik. Az Alföld jelenleg még esős területein is a hideg levegő érkezésével nyugatról kelet felé haladva egyre inkább havazás lesz a jellemző, kelet felé egyre csökkenő mennyiségekkel. A csapadék formája döntően tapadó hó lesz, csupán a magasabb térszíneken valószínű porhó. Szombaton a déli órákig az északkeleti megyékben várható újabb 5 centiméter körüli friss hóréteg. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik