Budapest, 2016. november 30.
Áder János köztársasági elnök a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 kiállításán a Millenárison a háromnapos rendezvény utolsó napján, 2016. november 30-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Belföld

Áder nyert az Alkotmánybíróságon

24.hu
24.hu

2017. 01. 13. 11:52

Alkotmányellenesek a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény közigazgatási felsőbíróságra vonatkozó rendelkezései - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki nyilvános határozathirdetésén, összhangban Áder János köztársasági elnök indítványával.  
Korábban a témában:

Az AB az államfő érvelését elfogadva kimondta, hogy a támadott rendelkezések sértik a jogbiztonságot, a jogállamiság követelményét, ugyanis azokat nem egyszerű, hanem minősített, kétharmados többséggel kellett volna elfogadnia az Országgyűlésnek.

Az Országgyűlés által megszavazott, de ki nem hirdetett törvényt, mely 2018. január 1-jén lépett volna hatályba, az AB döntése nyomán a törvényhozásnak újra kell tárgyalnia.

Áder János december közepén emelt kifogást a december 6-án elfogadott törvény ellen. A köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult, arra kérve a testületet, hogy állapítsa meg a törvény egyes rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét és közjogi érvénytelenségét.

Az államfő egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a Trócsányi László igazságügyi miniszter által előterjesztett törvényt egyszerű többséggel fogadták el, de sarkalatos jogszabályokban foglalt rendelkezéseket módosít. Például létrehoz egy új bíróságot, a közigazgatási felsőbíróságot, noha az alkotmány szerint egyszerű többséggel nem lehet új bíróságot létrehozni. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 6.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris  ülésén 2017. június 6-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.