Belföld

Folyamatosan harcolnak a hideggel a borsodi romák

Az amerikai AP hírügynökség Alsózsolcáról tudósított.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcáról közölt riportot csütörtökön az amerikai AP hírügynökség. A cikk elején bemutatják a kilencedik osztályos Vadász Ferencet, aki a fagyos tél miatt kimaradt az iskolából – anyja nem engedte el, mert otthon fel kellett vágni a tűzifát.

Ahogy több ezer otthonban a környéken, az ő házukba sincs bevezetve a víz és nincs korszerű fűtés sem, így folyamatosan küzd a hideggel a család, amely a magyar roma kisebbséghez tartozik – írja az AP.

A családot a fiú iskolájának igazgatója is meglátogatta. Derdák Tibor, a miskolci Dr. Ámbédkar Iskola igazgatója elmondta: a diákok több mint ötöde kimarad az iskolából, amikor szükség van rájuk, hogy fát gyűjtsenek és hasogassanak. Elmondta: akik nem tudják megvenni a tüzelőt, az erdőben gyűjtenek fát és ágakat, amiért két év börtön is járhat, bár van, hogy a rendőrök szemet hunynak.

Gál Erika, az iskola titkára elmondta: előfordult, hogy az egyik diák átázott nadrágban érkezett az iskolába, mert fagyűjtés közben átgázolt a Sajón. Ráharapott egy faágra, így csillapította a hdeg okozta fájdalmat.

Olyan volt, mint egy második világháborús film

– idézte fel.

Derdák elmondta: a nyomor generációs probléma a roma családok számára. A kommunizmus összeomlása előtt az emberek a gyárakban, bányákban dolgoztak, de ezek azóta bezártak. Manapság a romák közmunkában dolgoznak, ahol 53 ezer forintot lehet megkeresni egy hónapban, miközben egy havi tűzifa 23 ezer forintba kerül.

A magyar belügyminisztérium közölte: 185 ezer rászoruló családnak biztosítanak egy havi tűzifát, és melegedőhelyeket is biztosítanak. Az ellenzéki politikusok ugyanakkor bírálják a kormányt azért, mert nem tesznek semmit a fagyhalálok megelőzéséért. A jobbikos Szűcsné Major Ildikó azt mondta: az ingyen tűzifa segítséget jelent, de kevés, hogy elkerüljék a tragédiát.

Elkeserítő, hogy ilyen helyzetek előfordulhatnak Magyarországon a XXI. században

– jelentette ki. (A fotó illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik