Belföld

Több mint 20 év után ismét csökkent a magyarok várható élettartama

szívbetegség (szívbetegség, )
szívbetegség (szívbetegség, )

Bár az 1993-as mélypont óta mérséklődik a halálozások száma Magyarországon, 2015-ben megtorpant ez a folyamat, és több mint 20 év után ismét csökkent a magyarok várható élettartama, írja a Magyar Nemzet.

Ez elsősorban a nőket érinti, akik ugyan még mindig hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak, de a mortalitási mutatóik az utóbbi években kedvezőtlenül alakulnak. Ennek oka a nemek megváltozott szerepe is lehet, írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa, amely az 1990 és 2015 közötti halálozási statisztikákat vizsgálja.

A halálozási mélypont 1993-ban volt, több mint 150 ezer magyar hunyt el.  Utána javult a helyzet, az ezt követő két évtizedben 16 százalékkal esett vissza a halálozások éves száma. 2014 volt a csúcs, amikor a születéskor várható élettartam 75,6 évre ugrott. 2015-ben megint visszaesést lehetett tapasztalni, egy év leforgása alatt 0,2 évvel rövidültek a magyar népesség várható életkilátásai, és a halálozások száma közel 5400-zal múlta felül az előző évit.

Nem csak Magyarországon volt ez megfigyelhető, a háttérben az influenzajárvány játszhatott közre.

Fordulat

Magyarországon évtizedek óta mindig több férfi vesztette életét, mint nő. A fordulat 2010-ben volt, ekkor már több nő hunyt el, mint férfi. Ennek főbb okai a férfihalandóság nagymértékű javulása és a női népesség jelentősen idősebb korösszetétele. A nők még így is 6,5 évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak.

2015-ben a nők születéskor várható élettartama 78,6, míg a férfiaké 72,1 év volt.

  • Az adatok szerint majdnem minden második elhunyt a keringési rendszer és minden negyedik daganatos betegség miatt vesztette életét.
  • Az iskolai végzettség szoros összefüggést mutat az egészségi állapottal: minél magasabban iskolázott valaki, annál hosszabb életre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik