szívbetegség (szívbetegség, )
Belföld

Több mint 20 év után ismét csökkent a magyarok várható élettartama

24.hu
24.hu

2017. 01. 11. 08:29

Korábban a témában:

Bár az 1993-as mélypont óta mérséklődik a halálozások száma Magyarországon, 2015-ben megtorpant ez a folyamat, és több mint 20 év után ismét csökkent a magyarok várható élettartama, írja a Magyar Nemzet.

Ez elsősorban a nőket érinti, akik ugyan még mindig hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak, de a mortalitási mutatóik az utóbbi években kedvezőtlenül alakulnak. Ennek oka a nemek megváltozott szerepe is lehet, írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványa, amely az 1990 és 2015 közötti halálozási statisztikákat vizsgálja.

A halálozási mélypont 1993-ban volt, több mint 150 ezer magyar hunyt el.  Utána javult a helyzet, az ezt követő két évtizedben 16 százalékkal esett vissza a halálozások éves száma. 2014 volt a csúcs, amikor a születéskor várható élettartam 75,6 évre ugrott. 2015-ben megint visszaesést lehetett tapasztalni, egy év leforgása alatt 0,2 évvel rövidültek a magyar népesség várható életkilátásai, és a halálozások száma közel 5400-zal múlta felül az előző évit.

Nem csak Magyarországon volt ez megfigyelhető, a háttérben az influenzajárvány játszhatott közre.

Fordulat

Magyarországon évtizedek óta mindig több férfi vesztette életét, mint nő. A fordulat 2010-ben volt, ekkor már több nő hunyt el, mint férfi. Ennek főbb okai a férfihalandóság nagymértékű javulása és a női népesség jelentősen idősebb korösszetétele. A nők még így is 6,5 évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak.

2015-ben a nők születéskor várható élettartama 78,6, míg a férfiaké 72,1 év volt.

  • Az adatok szerint majdnem minden második elhunyt a keringési rendszer és minden negyedik daganatos betegség miatt vesztette életét.
  • Az iskolai végzettség szoros összefüggést mutat az egészségi állapottal: minél magasabban iskolázott valaki, annál hosszabb életre számíthat.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.