Belföld

Eltűnt Orbán Viktor szakdolgozata

A kormányfő éppen 30 éve írta a lengyel civilekről. Jelest kapott.

 

A civilek elleni kormányzati hadjárat újabb adalékaként eltűnt a kormányfő szakdolgozata. Orbán Viktor „Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa)” címmel írt munkája korábban elérhető volt a kormányfő honlapján, de mára levették. Kár érte – írta Facebook-posztjában Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője.

Öt éve még az volt a hír, hogy nyilvános lett a miniszterelnök diplomamunkája. A Miniszterelnökség akkor közleményben tudatta, hogy “mostantól teljes terjedelmében hozzáférhető Orbán Viktor szakdolgozata”. Szijjártó Péter személyesen intézkedett, hogy az ELTE kiadja a diplomamunkát.

Orbán Viktor – a honlapjára akkor feltöltött dokumentumok alapján – 1987. március 11-én, jeles eredménnyel védte meg Társadalmi önszerveződés és mozgalom a politikai rendszerben (A lengyel példa) című szakdolgozatát. A kormányfő témavezetője Fellegi Tamás (volt miniszter) volt az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

A 30 évvel ezelőtti értékelés szerint a szakdolgozat

szakirodalmi háttere, elméleti fogalomrendszere messze túlhaladja a szokásos szakdolgozati szintet. A társadalmi mozgalmak és a szocialista civil társadalom problematikájának vizsgálata még a szaktudományi magyar irodalmat nézve is újszerű és egyéni.

Samu Mihály tanszékvezető egyetemi tanár 1987-ben a témaválasztást is igen jónak, aktuálisnak tartotta.

Mind a politikai elméletnek, mind a politikai gyakorlatnak egyik legfontosabb területévé vált a a társadalom és a hatalom viszonyának átértékelődése, és ennek az új tartalmú kapcsolatrendszernek a politikai rendszerben való megjelenése (…) Igen sikeres a válság – a társadalom önszerveződési válasza – és az önigazgatás összekapcsolása –

írta bírálatában 30 éve a két éve elhunyt professzor, akinek a Hatalomelmélet című tankönyve 2000-ben, a Jogpolitika – a jog humanizálása című tanulmánykötete 2008-ban jelent meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik