Belföld

A kormány sem tudja, mi Felcsút titka

Akadémikus kérdés, miért kapott az akadémia az átlagosnál 120-szor több támogatást.

A jobbikos Sneider Tamás kérdezte Balog Zoltántól,

Mit tudnak a felcsúti fociakadémiánál 120-szor jobban az átlagnál, hogy a társasági adóból rekordot jelentő 2,9 milliárd forint támogatáshoz juthattak?

Az ellenzéki politikus külön érdekességnek nevezte, hogy a második legtöbb támogatáshoz jutó mezőkövesdi csapat elnöke nem más, mint Tállai András NAV-elnök, államtitkár és miniszterhelyettes. Ez alapján úgy vélte, manapság a siker receptje – a népi bölcsességgel szemben – nem a végy egy jó edzőt, kapust stb., elég egy kormánypárti politikus is. Szerinte erről nemcsak neki, hanem a szurkolóknak is megvan a véleményük, ezért abban bízik, hogy a Fidesz átgondolja a sportélet teljes átpolitizálásának koncepcióját.

Sneider addig is megkérdezte a minisztert:

Milyen szakmai szempontok alapján jut a felcsúti fociakadémia 2,9 milliárd forinthoz?

Tételesen mire fogják, mire kell költeniük a támogatást?

Balog Zoltán – szinte már hagyományosan – államtitkárára bízta, hogy válaszoljon. Rétvári Bence azonban érdemben nem tudott felelni. Szerinte ugyanis a kormánynak nincs semmi, de semmi köze az Orbán Viktor által alapított akadémia pénzügyi sikereihez.

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia esetében a látvány-csapatsport támogatás feltételét jelentő sportfejlesztési programot a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény vonatkozó részének értelmében az illetékes sportági szövetség hagyta jóvá.”

Az akadémiának a honlapján kell majd közzétennie jóváhagyott sportfejlesztési programját, annak költségtervét, a támogatás összegét, amely azonban

természetesen az adózó támogatók felajánlásától függ,

arra pedig a kormánynak nincsen ráhatása – írta az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik