Belföld

Rászorulók elől akarták ellopni a „szabadfogasra” kitett kabátokat

A XIII. kerületi önkormányzat szociális munkásokkal segíti a kezdeményezést.

Hétfő reggelre már több mint száz helyen állítottak fel „szabadfogasokat” országszerte. A kezdeményezés lényege, hogy a fogasokra bárki kiteheti már nem használt kabátját, a rászorulók pedig vihetnek belőle.

A Népszava azt írja: kisebb-nagyobb incidensek is voltak. A Vígszínház előtt kihelyezett fogasról jól öltözött, „rosszarcú” emberek válogattak, kifejezetten a jó minőségű holmikat keresgélve. Kisebb dulakodás is kialakult, amit a közterület-felügyelet, illetve a kiérkező rendőrök fékeztek meg.

A Vígszínház sajtófőnöke elmondta: a kezdeményezést azzal segítették, hogy a színház előtt jelentős mennyiségben felhalmozott ruhákat elszállították a hozzájuk jelentkezett hajléktalan-befogadó központokhoz. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei Szabolcs utcai részlegéhez már vasárnap este egy teherautónyi ruhát juttattak el, azóta pedig az Oltalom Alapítvány munkatársai is vehettek át az összegyűlt adományokból.

Mi azt javasoljuk, hogy az adakozók ezekre a helyekre vigyék a meleg ruhákat, hiszen ott van rájuk a legnagyobb szükség

– mondta a sajtófőnök.

A XIII. kerületi közterület-felügyelet vezetője elmondta: pozitívnak és hasznosnak, de átgondolatlannak tartják a kezdeményezést. A problémát az idézte elő, hogy a széleskörű támogatásban és emberi jóindulatban bízva nem gondoskodtak szociális munkások, vagy más, a hajléktalanok ellátásában jártas közreműködők jelenlétéről. Végül a XIII. kerületi önkormányzat közbenjárásával szociális munkások jelentek meg a helyszínen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik