Belföld

Palotai: nem adja el a jegybank az aranytartalékot

Ugyanakkor az MNB ügyvezető igazgatója szerint sokkal kisebb devizatartalékra van szükségünk, mint korábban.

Egyetlen uncia aranyat sem adott el a Magyar Nemzeti Bank Matolcsy György elnöksége alatt – ezt mondta a jegybank ügyvezető igazgatója kedden az M1-en. Palotai Dániel közölte: 2016 végén 24,4 milliárd eurót tett ki az MNB devizatartaléka, az aranytartalék pedig mintegy 3 tonnának felel meg.

Rámutatott: egy országnak akkora devizatartalékot kell tartania, amekkora a sérülékenységével összhangban van. Szerinte egy sikeres költségvetési fordulatnak köszönhetően sokat csökkent a sérülékenység és sokkal kisebb devizatartalékra van szükségünk, mint korábban. „Ez alapvetően jó hír, hiszen a devizatartásnak költségei vannak” – vélekedett Palotai.

Azt is hozzátette, hogy az ország rövid lejáratú külső adóssága 19 milliárd euró volt a múlt év végén, a devizatartalék pedig még mindig 5 milliárd euróval nagyobb a minimálisan elvárhatónál. „Példátlan szakmai tévedésnek” és „szenzációhajhászásnak” nevezte, hogy egyes sajtóhírek szerint a jegybank „eladta az aranytartalékát”.

Az igazgató azt is felidézte, hogy az 1980-as évek végén az MNB-nek még 60-65 tonnányi aranytartaléka volt, aminek az eladásához már a ’80-as évek elején hozzáláttak. A jelenlegi, 100 ezer unciás szint 1992-től stabilnak mondható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik