Belföld

Orbán? Farkas? Ugyan. Itt a válasz, miért pótolják az elcsalt pénzt

orbán viktor cigányönkormányzat (orbán viktor, balog zoltán, pintér sándor, farkas flórián, )
orbán viktor cigányönkormányzat (orbán viktor, balog zoltán, pintér sándor, farkas flórián, )
Sokkal egyszerűbb a magyarázat, mint bárki gondolná.

 

Hadházy Ákos külön-külön kérdezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert arról, hogy

mire kapott az ORÖ 1,3 milliárd költségvetési támogatást?

Az LMP társelnöke furcsállotta a speciális támogatást, hiszen közismert, hogy az Országos Roma Önkormányzat Farkas Flórián miniszterelnöki biztos elnöksége idején

a „Híd a munka világába” program keretében szabálytalanul költött el 1,6 milliárd forint közpénzt, azzal elszámolni nem tudnak. Az ügyben jelenleg nyomozás folyik költségvetési csalás miatt.

Az ellenzéki politikus különösen pikánsnak tartja, hogy egy hangfelvétel szerint Farkas Flórián kvázi megjósolta, hogy Orbán Viktor úgyis elengedi majd az ORÖ 1,6 milliárdos adósságát.

Most úgy tűnik, hogy a miniszterelnökkel igen jó kapcsolatot ápoló Farkas Flórián nem a levegőbe beszélt, és félő, hogy az adófizetők fogják megtéríteni az ORÖ által eltapsolt közel kétmilliárd forintot.

Hadházy a két minisztertől arra is választ várt, mire kapja a speciális támogatást az Országos Roma Önkormányzat, a pénzt fordíthatja-e adóssága törlesztésére, rendelnek-e ki mellé pénzügyi gondnokot, hogy ezt a támogatást szabályszerűen használja fel.

A két miniszter helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki párhuzamot vont az elmúlt években nehéz helyzetbe került települések és az ORÖ között, mondván az is csak egy önkormányzat.

Magyarország Kormánya 1,3 milliárd forint erejéig átvállalja az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) adósságát az önkormányzat működőképességének fenntartása érdekében. A Kormány 2010 óta több mint 1200 milliárd forint összegben vállalta át a települési önkormányzatok adósságát. Az ORÖ korábban megállapított szabálytalanságaival szemben továbbra is folytatódik a vizsgálat. Az ORÖ a fennmaradó adósságát magasabb törlesztőrészlettel és fennálló ingatlanvagyonának fedezetével törleszti. Az ORÖ elnöke segítséget kért adósságrendezési szakértő bevonásához.”

Hadházy Ákos rendőrségi zsargonban reagált, Facebook-oldalán.

F. Flórián segítségével elloptak 1,6 milliárdot, a kormány visszakéri, de hogy vissza tudják neki adni, először odaad 1,3 milliárd pluszpénzt. B. Zoltán minisztert kérdeztem, hogy ezt éppen hogyan és miért, de csak az államtitkárát utasította válaszra. Elég ciki is: egyrészt elismerik, hogy a plusztámogatást a lopott pénz visszafizetésére adják, másrészt magyarázat, az nem jutott eszébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik