Belföld

Nyolc évet kapott a kisbabát halálra kínzó devecseri apa

Nyolc év börtönt kapott a devecseri csecsemőgyilkossággal vádolt férfi. A Győri Ítélőtábla, amely kedden hozta meg döntését a brutális bűncselekmény ügyében, ezzel helybenhagyta az első fokon eljáró Veszprémi törvényszék ítéletét. A férfit halált okozó testi sértésben, illetve háromrendbeli kiskorú veszélyeztetésében találták bűnösnek. Utóbbi miatt bíróság elé állították a kisfiú anyját is, mert bár tudta, látta, mit tesz a párja, nem lépett közbe, nem szólt senkinek, sőt, próbálta eltitkolni, honnan szerezte a pici a sérüléseket. A nőt két év börtönnel sújtották öt évre felfüggesztve.

A táblabíróság az ügyészi fellebbezés alapján vizsgálta, hogy a bűncselekmény, amit a vádlott elkövetett, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének minősíthető de, de a bizonyítékok alapján azt állapították meg, hogy bár

“eshetőleges szándéka kiterjedt a testi sértés okozására, míg a halál bekövetkeztére a szándéka nem, csupán a gondatlansága”.

Utalt az ítélőtábla az ügyben eljárt orvosszakértő álláspontjára is, amely szerint egy csecsemő komolyabb megrázásának koponyaűri vérzést eredményező hatása nem terjedt még el oly mértékben a köztudatban, hogy annak alapján a férfinak vádlottnak a halálos eredményre kiterjedő szándékára lehetne következtetni.

Az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetések jelentős mértékű megváltoztatását alátámasztó tényt, adatot az ítélőtábla a másodfokú eljárás alatt nem tárt fel, a kismértékű változtatásra pedig nem volt jogszabályi lehetőség. Közölték továbbá, hogy az elsőfokú ítélethez képest olyan ok sem volt, amely indokolttá tette volna, hogy az anya letöltendőt kapjon – tájékoztatta a 24.hu-t a Győri Ítélőtábla.

Tilos volt megetetni a kisfiút

A vádlottak három gyermeket neveltek, egy közöset, aki 2007-ben született, illetve a nő két később – 2011-ben és 2014-ben született gyermekét, akik a szakításuk utáni kapcsolatából származnak. Évekkel később azonban a pár mégis úgy döntött, hogy folytatják a kapcsolatukat. Azonban anyagi gondjaik voltak, mert a családfő felmondott a munkahelyén. Miután nem dolgozott, a férfi egyre agresszívebb lett élettársával és a gyerekekkel is.

A néhány napos kisfiúval bánt a legdurvábban, amikor etette, lerántotta a kezeit. Volt, amikor nem tudta megetetni a kicsit, ilyenkor párjának is megtiltotta, hogy megpróbálja. A gyerek súlya alig gyarapodott, arra is volt példa, hogy fogyott, bár anyja olykor titokban megetette. Az orvos beutalta kórházba a babát, de a férfi nem engedte, hogy elvigyék, mert attól tartott, hogy ott észreveszik a sérüléseit.

Az anya hazudott a sérülésekről

Az apa nevelt kisfiát sokszor olyan durván fogta meg, hogy kék foltok voltak a pici testén. A nő tudott erről, látta is, mi történik, de nem lépett közbe. Amikor pedig náluk volt a családgondozó, azt állította, hogy a kisfiú magának okozta a sérüléseit. Kapott figyelmeztetést, hogy vigye orvoshoz a babát, de ezt sem tette meg.

A férfi a vád szerint rendszeresen verte a nőt a gyerekek előtt, arra is volt példa, hogy ököllel arcon ütötte és mellkason rúgta. A saját gyermekét is bántalmazta, és együtt büntette a nő másik gyermekével: a sarokban kellett térdelniük feltartott kézzel. Állandóan ápolatlanok, koszosak voltak, ilyen állapotban kerültek nevelőszülőkhöz 2014 augusztusában.

A testvérek egymással is agresszívan viselkedtek, és ezt másokra is kivetítették. Egyikük rátámadt a nevelőszülei fiára, és egy ceruzával hasba szúrta őt.

De azelőtt rengeteg szörnyűség történt a családban. A vádban szerepel, hogy a férfi 2014 júliusában olyan durván fogta meg az akkor hat hónapos csecsemő jobb felkarját, hogy eltörte. Még ugyanebben a hónapban eltörte a kicsi singcsontját és három bordáját is. Az arcát pedig olyan erővel fogta meg, hogy véraláfutásos lett. Az anya erről is tudott, de mindenkinek hazudott a sérülésekről.

Addig rázta, míg míg elvesztette az eszméletét

A nevelőapa mindezeken túl többször megrázta a babát, amikor sírt. Egyszer úgy tette be a babakocsiba, hogy a pici feje erősen oldalra billent. A nő ezt is látta, de nem szólt semmit. A rángatás miatt az agy bal oldali keményburok alatti vérzéses sérülés alakult ki a kisfiúnál,amelynek a gyógyulási ideje legalább három-négy hónap.

A férfi 2014 augusztásban úgy döntött, kamillás gőzölést csinál a gyerekeknél. A kisbabának eközben másodfokú égési sérülést okozott a homlokán, illetve a kisfiú lába is megsérült, mert hozzáért a forró fazékhoz. Az anya bár látta a sérüléseket, nem vitte őt orvoshoz, bekentre krémmel és borogatta úgy, hogy a férfi eközben leszorította a gyereket. A csecsemő szemgyulladását hasonlóan durva módon kezelték.

A nevelőapa szintén augusztusban egyedül maradt a gyerekekkel. Ekkor ismét megrázta a babát, ekkor már a kocsi elvesztette az eszméletét és a vád szerint klinikai halál állapotába került. A nevelőapa hívta a mentőket, akik végül életveszélyes állapotban szállították kórházba a kisfiút. A csecsemő életét végül nem tudták megmenteni, október végén meghalt. “Halálának oka a folyamatos bántalmazás, testének többszöri, keményburok sérülését eredményező megrázása.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik