Belföld

Mindenki nyugodjon meg: nem vizsgálják Rogán Antal vagyonnyilatkozatát

Juhász Péter Rogán Antal ellen vagyonnyilatkozati eljárás megindítását kezdeményezte 2016 novemberében, majd december 8-ig még 108 ilyen beadvány érkezett. Dr. Vejkey Imre a Mentelmi Bizottság elnöke egyesítette az ügyeket. A mentelmi bizottság indoklása az Index szerint így hangzik:

Juhász Péter és 108 társa általi kezdeményezések nyilvánvalóan alaptalanok, mert azok nem felelnek meg a vagyonnyilatkozati eljárásban meghatározott alapvető feltételeknek.

Juhász Péterék azt írták,

az eljárás megindítását megalapozza a közelmúltban nyilvánosságra került információ, amely szerint a Rogán Antal (rész)tulajdonában lévő balatonlellei ingatlanon nagy értékű felújítási munkálatokat végeztek 2015 ősze és 2016 tavasza között. Az Átlátszó részletesen beszámolt  arról, hogy milyen kívülről is szemmel látható munkát végeztek el (…) a munka költségei több millió forintba kerültek (…) A képviselő úr 2014 végén és 2015 végén tett vagyonnyilatkozatában nettó pénzügyi vagyona gyakorlatilag változatlan: megtakarítása és tartozása különbsége érdemben nem változott. Ebben az időszakban – és azóta is – a képviselő úrnak jövedelme kizárólag a képviselői és miniszteri megbízásából származott. Így tehát a közölt adatok alapján nem látható, hogy milyen forrásból fedezte a képviselő úr a felújítási költséget.

Az Együtt politikusa szerint a láthatóan nagyértékű nyaralófelújítás bizonyítja, hogy Rogán vagyonbevallása nem fedi a valóságot.

A mentelmi bizottság azonban elutasító indoklásában hozzátette:  a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség egyébként sem az anyagi számonkérést, hanem a transzparenciát szolgálja. A Mentelmi Bizottságnak pedig törvény szerinti meghatározott feladata van, nem csinálhat olyat, ami nem hatásköre.

A mentelmi bizottság egyébként Juhászék beadványa után felkérte Rogán Antalt, hogy nyilatkozzon. A miniszter ezt meg is tette, azt írta, hogy Juhász egy olyan ingatlan kapcsán kezd vagyonnyilatkozati eljárást vele szemben, amely a vagyonnyilatkozatában szerepel. A nyilatkozatot pedig a törvénynek megfelelően töltött ki, Juhász pedig olyan információkra kíváncsi, amelyekre a vagyonnyilatkozat nem tér ki, tehát arra nem is kell válaszolnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik