Belföld

Megvan, miért rakoncátlankodik a 4-es metró

A Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. (BKV) jelezte a Siemensnek a 4-es metrón történt hibaeseményeket, a Siemens pedig a hibák okainak feltárása után garanciálisan javítja majd a rendszert - közölte a BKV kedden az MTI megkeresésére.

Mint arról korábban beszámoltunk, a 4-es metró múlt héten utasokkal együtt ment ki a járműtelepre Kelenföldön.

A BKV Zrt. kedden arról tájékoztatott, hogy a 4-es metróvonalon ez elmúlt időszakban több hibaesemény történt, ami a PPE-rendszer üzemzavara miatt következett be.

A PPE feladata, hogy a peronról a vágányzónába esetlegesen beeső utasok védelmében a vonatot megállítsa, illetve az utasokra veszélyt jelentő nagy feszültséget lekapcsolja.

Ezek a hibák jellemzően periférikusak, például a számítástechnikai rendszerelemek áramellátásában beálló pillanatnyi kimaradások, amelyre a rendszer – a magas szintű biztonság érdekében – az utasforgalom leállításával válaszol – írta a BKV.

Megjegyezték, a hibákra jellemző, hogy legfeljebb 1-2 perces zavart okoznak, de az utasbiztonságot semmilyen módon nem befolyásolják.

Az eseteket jelezték a Siemens felé, aki azonnal megkezdte a hibák okainak feltárását. A problémát a BKV garanciális hibának tekinti.

A Siemens jelenleg is dolgozik a hiba elhárításán, bővebb információt csak a vizsgálatok lezárulta után áll módunkban nyújtani

– tette hozzá a közlekedési társaság.

A BKV kiemelte azt is, hogy saját üzemeltetői tapasztalatai, illetve a nemzetközi tapasztalatok is egyértelműen azt mutatják, hogy az automata üzemmód – többek között az emberi mulasztás lehetőségének kizárásával – lényegesen biztonságosabb a hagyományos vonatvezérlésnél. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik