Belföld

Kiakadtak a kézműves pékek: az adalékszergyártók irányítanak, marad a pocsék minőség

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 01. 10. 06:43

Nem fog változni semmi, hiába rendelkezik úgy a Magyar élelmiszerkönyv, hogy feljebb kell vinni egy adott pékáruban a liszt részarányát. A szakma veszett ki a kenyérből, nem a liszt

-mondta el a Magyar Nemzetnek Vajda József kézműves pék, a Pékműhely tulajdonosa. Ahogyan korábban beszámoltunk róla, módosították a Magyar éllemiszerkönyvet, a Fölművelésiügyi Minisztérium akkori közlése szerint ennek köszönhetően jobb minőségű kenyerek és pékáruk készülhetnek.

A napilap által megszólaltatott kézműves pék szerint manapság az adalékszergyártók irányítanak, pedig az általuk készített anyagok nem szükségesek a kenyérhez. Ezek az anyagok nem illegálisak, az élelmiszerkönyv is engedélyezi használatukat, csak éppen “a jó tésztához ezekre nincsen szükség.”

Se kovász, se idő

Juhász Mihály, a Jacques Liszt pékmestere szerint a változások csak abban segítenek, hogy jó esetben azt kapja a vásárló, ami elő van írva,

vagyis ha valaki rozskenyeret árul, abban tényleg lesz legalább 60 százaléknyi rozsliszt.

A pékmester szerint a jó kenyér titka a megfelelő kovász és a sok idő, a pékiparban pedig mindkettő hiánycikk: mesterséges kovásszal, minél kevesebb idő alatt minél több terméket akarnak előállítani.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy a hipermarketekben és az albán pékségekben rövid első kelesztés után formázzák meg a tésztát, majd egy ugyancsak rövid második kelesztés után már sütik is a kenyeret. Egy kézművespéknél már az első kelesztés is három-négy óra hosszat tart, majd a formázás után akár tizenhat-tizennyolc órát is kelesztik tovább a tésztát sütés előtt:

nagyjából egy nap alatt készül egy cipó.

A Magyar élelmiszerkönyv szerint a kovász tartalmazhat élesztőt is, holott a kenyérhez ugyanis csupán három alkotóelem szükséges: liszt, víz és só – a kovász szintén víz és liszt keveréke.

A megkérdezett kézművespék szerint az élelmiszerkönyv módosításánál azokat kérdezték meg, akik miatt nem jó a pékáruk minősége, például az adalékszer- vagy az élesztőgyártókat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.