Belföld

„Elmaradt a magyar társadalom felnőtté válása”

Korrupcio(210x140).jpg (Array)
Korrupcio(210x140).jpg (Array)
A TASZ programvezetője hangsúlyozta: az embereknek joguk van tudni, mit csinálnak a politikusok a rájuk bízott pénzzel.

Az embereknek meg kell érteniük, hogy a dolgoknak nem a fejük felett kell eldőlniük és ezért fontos a nyilvánosság

– mondta a TASZ programvezetője, Koncsik Anita a Klubrádió reggeli műsorában. Rámutatott: az embereknek joguk van megkérdezni a politikusokat, hogy mit csinálnak a rájuk bízott pénzzel, szükség van valódi társadalmi egyeztetésre és olyan lakossági fórumokra, ahol ezt meg lehet tenni. „A társadalom immunrendszere” az, ami megkövetelheti a politikától az önkorlátozást és a nyilvánosságot – jelentette ki.

Kitért arra is, hogy az autokratikus berendezkedésű országokban látszatnyilvánosság van – a jogalkotás szintjén, papíron látszólag nagy az átláthatóság és a demokrácia, de a gyakorlatban ez nem érvényesül.

Koncsik Anita a legfontosabbnak azt tartja, hogy az emberek tudják: joguk van egy jobb, tisztább társadalomban élni és nekik is részt kell venniük a politika alakításában.

Azonban elmaradt a magyar társadalom felnőtté válása, ezért nem követelik ki a polgárok a nyilvánosságot

– fogalmazott.  Szerinte ebben az előző kormányok felelősségét is látni kell, a Fidesz is abból tudott kinőni, hogy mennyire hazug, rossz kormányzás folyt korábban. Jogi felelősségre ennek kapcsán szinte senkit nem vontak, de fontos kérdés, hogy kiket tud a kormánypárt ezzel zsarolni a korábbi politikai vezetők közül – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik