Belföld

Az amerikai különleges alakulat volt katonája elárulta, hogyan kell védekezni az extrém hideg ellen

a világ leghidegebb faluja (a világ leghidegebb faluja)
a világ leghidegebb faluja (a világ leghidegebb faluja)

A Business Insider számolt be róla, hogy az amerikai hadsereg egy különleges egységének tagja árulta el, hogy lehet a legeredményesebben felvenni a harcot az extrém alacsony hőmérséklettel, természetesen ruhák segítségével.

Az egykori katona írása szerint az államon kívüli ismerőseit erősen meglepte a kemény dakotai tél, amelyhez metsző szél társul – ő azonban otthonosan mozog már az embertpróbáló hidegben. Hiába igyekezett azzal nyugtatni őket, hogy a mínusz 30 fok a dakotai gyerekek számára a szánkózó időt jelenti.

Így hát összeszedte, hogyan is kell úgy felöltözni, a hideg kellemetlen hatásait a legkevésbé érezzük.

  1. (mormota) Kesztyű: Az egyértelmű, hogy a karokat, lábakat, a törzset és a fejet védeni kell. De nem szabad megfeledkezni a kezekről és az arcról sem. Az egykori különleges alakulatos katona választása a mormotakesztyűre esett, mert nedvességelvezető belső réteggel rendelkezik, de ha ez nincs, nyilván jól beválhat egy nem-mormota kézrevaló is. Az arcnak is szüksége van védelemre, a szakértő szerint minden négyzetcentiméter szabad bőrfelület rés a pajzson, metsző hidegben percek alatt kihál és elzsibbad. El kell tehát takarni.
  2. Öltözködjünk rétegesen, de átgondoltan! Hiába a 4-5 réteg ruha, ha nem a megfelelő anyagból vannak. A legalsó rétegnek jó nedvszívó képességgel kell rendelkeznie, jó lehet merinói gyapjú vagy a poliészter. Ez az alsó réteg segít szárazon tartani a testet, az izzadság ugyanis komoly gondokat okozhat. Erre jön 2-3 könnyű és közepesen vastag ruharéteg, ezeknél szinte bármilyen anyag elfogadható, de legalább egy rétegnek jó szigetelőnek kell lennie. A külső réteg a kabát, egy komolyabb parkán feltüntetik, hogy hány fokig véd az időjárás viszontagságai ellen.
  3. Szemüveg és szőlőzsír. Igen, a szakember szerint aki hóban közlekedik, nagy hasznát veheti a napszemüvegnek a napfény visszatükröződése miatt. A szájápoló is must have-darab: igencsak meg tudja kínozni az embert a hideg miatt kirepedezett száj.
  4. Nem szabad megázni! Az exkatona szerint a legkönnyebben úgy lehet összeszedni valami betegséget a hideg miatt, hogy vizesek leszünk, ezért is fontos, hogy kabátunk és bélelt bakancsunk vízálló legyen és igyekezzünk a legalsó réteggel tenni az izzadás ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik