Belföld

Vizoviczki egy jótékony celeb, a szakértők nem értik a bugyipénzt

Egyszerűen nem értik a bíróság szakértői, mi a borravaló és bugyipénz, és mennyinek kéne lennie annak. Pláne, ha egy celeb a klub tulaja. Így érvelt a híres vállalkozó pere első napján.

Gyakorlatilag a borravaló intézményére hivatkozott a korábban sok-sok szórakozóhelyet üzemeltető-tulajdonló Vizoviczki László büntetőpere első napján a Fővárosi Törvényszéken – írja az MNO. A vád lényegében az, hogy rengeteg adót nem fizettek be a vállalkozó cégei a bevételeik után, de Vizociczki szerint az nem is úgy volt.

Az ügyészség a “napi rajzoknak” nevezett nem hivatalos nyilvántartásokra hivatkozik a vádban. Ezek szerint a NAV-nak bevallottnál jóval több bevétel folyt be a diszkópápa cégeihez. Könyvvizsgáló szakértők tágan, 7-15 százalék közé becsülték a borravaló arányát a bevételekben. Vizoviczki azonban állította, egyfelől durván alulbecsülték azt, másfelől nem lehet becslésekkel megállapítani valaki bűnösségét.

Ezek fontos becslések abból a szempontból, hogy kiderüljön, a szakértők által kiszámolt ötmilliárd forintos bruttó bevételből mennyi áfát kellett volna befizetni.

Vizoviczki a tárgyalásra alaposan felkészült, egy könyv vastagságú irattömböt adott át a bíróságnak. Kijelentette, ezt öt napon át ismerteti majd, és 10-15 nap munkával állította össze. A vállalkozó hat órán át olvasta fel észrevételeit, eközben az egyik ülnök és több más vádlott is elszunnyadt.

A diszkócsászár mondandójának középpontjában a borravaló kérdése állt. Míg ugyanis szerinte egy étteremben tíz százalék borravalót tesznek rá a vendégek a fizetendő összegre, az ő szórakozóhelyein 21-22 százalék is volt ez átlagban. Hozzátette, a “bugyi: 8000” összeget se számolták a borravalókhoz az azok teljes összegét alulbecslő szakértők. Pedig erre egyszerű a magyarázat:

Mivel bugyit soha nem árultunk, ez nyilván olyan úgynevezett ‘bugyipénz’ volt, amit a táncoslányoknak adnak az vendégek, ‘kifejezve elégedettségüket’.

A saját szerepét is igen magasra taksálta Vizoviczki, aki szerint zsíros jattokat juttattak vendégek csak azért, hogy az ő személyét élvezzék, vele tölthessenek egy-két futó percet. Volt olyan vendége, aki két és fél millió forint értékben rendelt pezsgőt, hogy vele lehessen kicsit a VIP-részlegben. Két pazar mondattal illusztrálnánk még ezt a részt:

A vendégek szemében a legnagyobb érték egyértelműen az én jelenlétem volt. (…) Sokkal jobban megdolgoztam a borravalóért, mint bármelyik pincér.

Vizoviczki László szerint a “trendi szórakoztatás ismerete” kell ezeknek a folyamatoknak az ismeretéhez. Egykori munkatársai pedig azért vallottak ellene, mert féltek, hogy ők is főnökük sorsára jutnak. Szerinte azért érdekli az olvasókat, nézőket az ő sorsa, mert áldozatos munkája miatt celebként tekintenek rá, nem bűnözőként. Az meg a bulvármédia kitalációja, hogy vezető kormánypárti politikusokkal kapcsolatban állt volna.

A vállalkozó ellen egyébként nem csak az áfa-ügyben zajlik eljárás, hanem vesztegetésért és szerzői jogok megsértéséért is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik