Belföld

Megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt folytatódik a vörösiszap-per

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

Az elsőfokú ítélet szerint a katasztrófát az altalaj megcsúszása és a tervezési hibák okozták, amikért a vádlottak nem tehetők felelőssé. A 15 vádlottat tavaly januárban felmentették.

Idén januárban azonban folytatódik a büntetőper: január 23-án nyilvános ülést tart a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla büntetőtanácsa a perben – írja a Magyar Hírlap.

Az elsőfokú ítélet megalapozatlansága és eljárási szabálysértések miatt a fellebbviteli főügyészség hatályon kívül helyezést és új eljárást kért. Álláspontunk szerint ugyanis az elsőfokú eljárás hibái nem orvosolhatók ebben az eljárásban. A táblabíróságnak tehát abban a kérdésben kell döntenie, hogy hatályon kívül helyezi-e az elsőfokú ítéletet, vagy sem. A bíróság persze dönthet másként is, például hogy megnyitja a bizonyítást, ám ezzel mi nem értenénk egyet, s erre indítványt sem tettünk

– mondta Mészáros Tamás, a Győri Fellebbviteli Főügyészség főügyésze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik