Belföld

Beszakadt alatta a jég, sírva nézte a gyereke

Egy korcsolyázó szerint nem volt kellőképp kijelölve az agárdi strandon, hol biztonságos korcsolyázni és hol nem. Az üzemeltető szerint a rianásokat nem lehet jelezni, bár kérték a vendégeket, hogy kerüljék el a gyanús részeket.

Megnyílt a jégpálya a Velencei-tavon, az Agárdi Popstrandon is, boldog felnőttek és gyermekek lepték el a vastagra hízott jeget. A korcsolyázás közben azonban kiderült, nem mindenhol volt egyenletesen vastag a jég, két ember alatt is beszakadt. Egyikük az Indexnek mesélte el a történteket.

Az egész nagyon szervezettnek nézett ki, így semmi okunk nem volt azt gondolni, hogy a jég nem biztonságos.

Ezt mondta az olvasó, aki egy gyerekével olyan helyre ment, ahol sokan csúszkáltak körülöttük. Neki is feltűnt, hogy néhány részen vizes, és nem elég vastag a jég, de ezeket nem jelölték semmivel. Ő is későn vett észre egy ilyen részt, be is szakadt alatta a jég. Először csak az egyik lába szakadt be, aztán folyamatosan azok a jégdarabok, amikbe kapaszkodni próbált.

A gyereke sírva nézte végig az egészet, miközben a szülő kiabálta neki, hogy ne jöjjön közelebb, mert ő is a vízbe eshet.

Mivel többen voltak körülöttük, hamar érkezett segítség, egy korcsolyázó húzta ki a nyakig vizes nőt. Gyorsan kivitték a partra, autóba ült, ahol felnyomták a fűtést maximumra. Eközben a hangosbemondón jelezték a vendégeknek, hogy két ember is beszakadt már, vigyázzon mindenki. Megszólalt Turbók János, a strand jégpályájának főrendezője.

Minden befagyott természetes vízen van rianás. A közszolgálati gondolkodású médiafelületeken rendszeresen olvasható, hallgatható és látható volt, és vasárnap én is legalább 20 alkalommal elmondtam a hangosítás segítségével, és kértem a vendégeket, hogy kerüljék el a rianásokat, a nádasokat, valamint a hajóállomás környékét, mivel a legfontosabb a biztonság.

Turbók szerint a strandra sose kellett belépőt váltani, a rianásokat pedig lehetetlen lekeríteni. Több helyen kitáblázták ugyan a pálya széleit, és ők sem hirdetik, hogy az egész tavon lehet korcsolyázni. Aki meg beesik a pályától távol, azt nem tudják kimenteni. 1979 óta egy rianásba csúszásról tud Turbók. A pálya szélén mindig elhelyeznek deszkákat, ha menteni kéne.

A lap munkatársai is jártak Agárdon, lehetett látni, hogy bizonyos részeken még nagyon vékony a jég, aki véletlen erre csúszott, nem is mert tovább menni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik