Belföld

Atlaszfelkelés tört ki Magyarországon

A szabad atlaszválasztásért és tankönyvválasztásért állt ki a Történelemtanárok Egylete a Hvg.hu szerint. Ugyanis a 2016/17-es tanév őszi vizsgaidőszakától már nem akarja engedélyezni az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szabad választást a történelem érettségin.

Az Egylet közleményében azt írja, a döntés hátrányos helyzetbe hozza azokat, akik eddig nem az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) atlaszából készültek. A több helyen módosított állami atlasz ráadásul alapvető hibákat tartalmaz még mindig: nincs benne fokbeosztás, helységnévmutató és kronológia sem. Betűi olvashatatlanul aprók, a színek halványak és csak részben alkalmas a forrás- és tevékenységközpontú nevelésre.

A történelemtanárok szerint az engedélyezett tankönyvek sokszor szakmailag sem jó minőségűek, miközben a bevált könyveket nem lehet megrendelni. Ezért követelik, hogy az Emmi teremtse meg a szabad, minőségi tankönyvpiac feltételeit és engedélyezze, hogy a korábban kiadott atlaszokat is használhassák a diákok az érettségin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik