Belföld

Matolcsy busásan jutalmaz

Az állami szervezetek közül a jegybank volt a legnagyvonalúbb. Több mint negyedmilliárd forint prémiumot osztott ki.

 

Negyven nap kellett ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank elárulja, mennyi karácsonyi jutalmat osztott szét munkatársainak – írja a Magyar Nemzet. Végül kiderült, év végén 400 „kiemelkedő teljesítményt nyújtó” munkavállaló kapott összesen csaknem 260 millió forintot. A prémiumból átlagosan tehát 650 ezer forint jutott az alkalmazottaknak.

Ugyanakkor komoly eltérés volt a dolgozók jutalmazása között. A 322 nem vezető alkalmazott valamivel több mint 175 millió forintot kapott (az egy főre jutó pulykapénz összege nettó 543 ezer forint volt), míg a 78 vezetőnek csaknem 85 millió forint jutott (ők fejenként csaknem nettó 1,1 millió forintot kaptak)

Az elnök és alelnökei a havi béren felül sem prémiumot, sem jutalmat nem kaptak – tudatta az MNB, de esetükben ez – a lap szerint – aprópénzt jelentett volna, Matolcsy György havi illetménye ugyanis 5 millió forint, amihez tartozik csaknem félmilliós béren kívüli juttatás is. Alelnökei 4,5 milliót keresnek havonta, a szintén közel félmillió forint béren kívüli juttatás mellett. Az MNB-nél kiosztott jutalmak összege csaknem megegyezik az előző évivel, bár akkor többen kaptak, átlagosan kevesebbet.

2016 végén a jegybank után a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói jártak a legjobban. A valamivel több mint 800 fős alkalmazotti gárda fejenként átlagosan 460 ezer forintot kapott. Ez összesen 370 millió volt, de a bérmegtakarítás terhére fizették ki, így nem jelentett többletkiadást. Tarlós István főpolgármester, valamint helyettesei viszont egyáltalán nem kaptak jutalmat.

Az ügyészség 1,5 milliárd forintot osztott ki tavaly, átlagosan 370 ezer forintot. Egyáltalán nem adott év végi jutalmat a földművelésügyi, a belügyi, a nemzetgazdasági, a fejlesztési tárca és az EMMI. A Lázár János által vezetett Miniszterelnökség a kisgyermekeseknek könyvet és édességet adott. Összesen bruttó 44 millió forintot költött a tárca az év végi jutalmazásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik