Belföld

Kegyetlen a hideg, de nincs gáz

Gázfogyasztási rekordokat hozhat a következő pár nap a súlyos mínuszok miatt, de gázellátási gondok nem lesznek.

A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: 2015-16 telén 2,3 milliárd köbméter volt a fogyasztás, ehhez képest jelenleg van a tárolókban ugyanennyi, azaz 2,3 milliárd köbméter.

Idén január elsején 2,3 milliárd köbméter gáz volt a tárolókban, ami a tavalyi mennyiséghez képest egy kicsit kevesebb. De ha azt nézzük, hogy a 2015-ös télen a fogyasztás az egész téli időszakban – amit szeptember első napjától február utolsó napjáig számítunk – ugyanennyi, vagyis 2,3 milliárd köbméter volt, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lakosság ellátása biztosítva van. Mind kelet felől, mind pedig a nyugati vezetékeken az ország gázutánpótlása a vezetékeken folyamatos.

Az elmúlt időszakban nem kellett korlátozni a nagy ipari fogyasztók gázfogyasztását, és hogy ne is kelljen, azt majdnem egymilliárd köbméternyi biztonsági készlet garantálja – tette hozzá. Scherer Zsolt emlékeztetett rá, tavaly január 3-án mínusz 8,12 Celsius-fok volt a napi középhőmérséklet, ami a következő napon fogyasztási csúcsot okozott. A szóvivő közölte, az átlagos adat szerint ha a napi középhőmérséklet 15,4 Celsius-fok alatt van, minden további egy fokos csökkenés 2,1 millió köbméterrel növeli meg a gázfogyasztást. 

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára egyébként szintén azt közölte, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás folyamatos, nyomáscsökkenést nem tapasztaltak, erre vonatkozó előrejelzés sem érkezett a partnerszolgáltatóktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik