Belföld

Nincs elég bíró Zalában, nem tudják a kifosztók ügyét megtárgyalni

Időseket fosztottak ki egy banda tagjai, de az ügyükben nem lesz egyszerű másodfokú ítéletet hozni. Az Alkotmánybíróság ugyanis kemény feltételeket támasztott az eljáró bírókkal szemben.

Pénteken tartották volna Zalaegerszegen két, időseket kifosztó férfi ügyének másodfokú tárgyalását, a Zalaegerszegi Törvényszék azonban a saját kizárását kérte, mert egy novemberi, alkotmánybírósági határozat alapján nem tudnak háromtagú bírói tanácsot alakítani.

Az eset miatt a törvényszék csütörtökön közölte, hogy a büntetőügyben szokásosan háromtagú bírói tanácsnak kellene döntenie, a törvényszék viszont az Alkotmánybíróság 21/2016. (XI.30) számú határozatában foglaltakra figyelemmel kizárási okot jelentett be.

Ab: csak olyan bíró ítélkezzen, aki nem vett részt az eljárásban

Az Alkotmánybíróság szerint ugyanis alkotmányos követelmény, hogy a büntetőügyben “ne vegyen részt olyan bíró, aki az eljárás bármely korábbi szakaszában, így akár a nyomozás során bíróként járt el”. A háromtagú másodfokú tanácsban ezért nem járhat el olyan bíró, aki az elsőfokú nyomozási bíró által hozott végzéseket – például az előzetes letartóztatás elrendeléséről vagy annak meghosszabbításáról – felülbírálta.

Miután a péntekre kitűzött ügyben a törvényszék bírái közül szinte mindenki eljárt ilyen ügyekben, ezért nem tudnak háromtagú bírói tanácsot alakítani. A törvényszék kizárásáról ezek után a Pécsi Ítélőtábla fog dönteni.

Az ügy: kifosztás

Az elmaradó tárgyaláson egy tavaly márciusban, időseket kifosztó férfiak ellen született ítélet fellebbezését tárgyalták volna.

A három vádlott 2013-ban Zala és Vas megye kistelepülésein élő idős, egyedülálló embereket hívott fel telefonon. Rokonuknak kiadva magukat balesetre, betegségre hivatkozva 23-szor pénzt, illetve értéktárgyakat szereztek meg a 70 és 94 év közötti sértettektől. A vádlottak néhány 10 ezer forinttól milliós nagyságrendig kaptak pénzt vagy arany ékszereket az idős emberektől.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2016 márciusában csaknem kéttucatnyi csalás és annak kísérlete miatt az elsőrendű vádlottat négy év hat hónap börtönbüntetésre, a másodrendű vádlottat négy év három hónap börtönre, a harmadrendű vádlottat pedig két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte. A vádlottakat több mint 3 millió forint kártérítésre is kötelezte a bíróság.

Az ügyész és a harmadrendű vádlott tudomásul vette az elsőfokon született ítéletet, a másik két vádlott és védője azonban fellebbezett, így került volna az ügy másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszék elé.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik