Belföld

Hová viszi a budapesti beteget a mentő? Senki sem tudja

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 01. 05. 14:56

Budapesten még mindig egy 58 oldalas könyvből tájékozódik a mentőszolgálat.

 

Bár Rétvári államtitkár mindenkit megnyugtatott, hogy a mentőautók biztonságosak, az nagyon nem mindegy, mennyi idő alatt érnek a kórházba. Márpedig jelenleg a budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos is átláthatatlannak tartja a helyzetet. Három kórházi központra építve alakítanák ki a betegellátás javítását szolgáló új modellt a fővárosban – közölte Cserháti Péter az InfoRádióban.

Két helyen már a tervezés komplettálása folyik: az egyik a Honvéd Kórház, amely a Róbert Károly körúton jó közlekedés mellett teszi optimálissá az észak-pesti ellátás centrumát. Ugyanezt a minőséget Dél-Pesten úgy kívánjuk létrehozni, hogy a Haller úton a Szent István Kórház telephelyének nyugati oldalára, a Kardiológiai Intézet mellé telepítenénk a volt Baleseti Intézetet kiegészítve a Szent László Kórház aktív ágyaival. A harmadik centrum szakmai portfólióját is tudjuk, ez a dél-budai centrum. Ott még a helyszín felhasználhatóságának kérdésében még jelenleg vizsgálat folyik.

A központi intézmények mellett a fővárosban az úgynevezett társkórházak végeznék el azt, ami vidéken most a megyei kórházak feladata.

Név szerint említek jó párat közülük: az Uzsoki Kórháztól a Jahn Ferenc Kórházon át a Flór Ferenc Kórházig, a Szent Margit és a Szent Imre Kórház. Van egy harmadik kör is: azok az országos intézetek, szakkórházak, amelyeknek a rehabilitációban, krónikus ellátásban a szerepük szintén fontos.

A miniszteri biztos szerint bár magas az orvosszakmai tudás Budapesten, a lakosság elégedetlen, mert rossz az infrastruktúra, forrás-, és fejlesztéshiányos a rendszer. Különösen a sürgősségi ellátásban szükséges a fővárosi betegutak javítása.

Vidéken világosan tudja a beteg is, hogy nagyjából milyen problémával hova érdemes mennie, világosan tudja a háziorvos is, hogy a beutalót hova címezze, és a mentő is. Budapesten jelenleg egy 58 oldalas kiadvány szabályozza azt, hogy a mentők épp aznap, a nap azon szakában melyik kórházban találnak sebészeti, CT, fül-orr-gégészeti ellátást. Ezt súlyosbítja az is, hogy a kórházak kínlódva az infrastruktúra és a HR-problémák miatt nem ritkán lemondják az ügyeletet.

Cserháti Péter szerint a január elsejétől bevezetett ügyeleti fixdíj előrelépést hozhat a sebészet, érsebészet területén, de az a cél, hogy minden szakmában meglegyen a területi sürgősségi rend. A miniszteri biztos már júliusban is beszélt arról, hogy szerinte jobb, ha a budapestiek nem látják, hogy a mentőszolgálat egy 58 oldalas könyvből dolgozik a fővárosban. Kénytelen, kelletlen.
Akkor úgy vélte, vidéken jobb a helyzet, az emberek tudják, melyik kórházhoz tartoznak. Ez Budapesten bizonytalan.

Kóborolnak az emberek, kapcsolatok mentén mennek, és éjszaka gyerekkel rohangásznak sötét pavilonok között.

Ennek az időfaktora, a bizonytalansága mindenkit rémiszt. Cserháti Péter szerint ennek nem szabad kitenni sem a beteget, sem mentőst.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.