Belföld

Elfogadhatatlan a kollektív büntetés a hamis Orbán-interjú miatt

A Sajtószakszervezet elnöksége jogszerűtlennek tartja az elbocsátásokat.

 

A Fejér Megyei Hírlapban december 24-én megjelent, Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjú meghamisítása miatt lezárult belső vizsgálat után “hivatalossá” vált több munkatárs azonnali hatályú elbocsátása a Mediaworks által tulajdonolt Pannon Lapoktól.

A Sajtószakszervezet közleményben tudatta, hogy

a meghamisított miniszterelnöki interjú ürügyén hozott intézkedést a kollektív bűnösség elfogadhatatlan elvén alapulónak, a valós vezetői felelősség elkenésére irányuló túlkompenzáló ügybuzgóságnak, valójában nem vétkes kollégák demonstratív megbüntetésének, következésképpen jogszerűtlennek értékeli.

Bár az érintett dolgozók egyike, a szakszervezet székesfehérvári titkárhelyettese, Klecska Ernő ügyében az ügyvezetés sem egyeztetést nem kezdeményezett, sem tájékoztatást nem adott, együttműködést sem tanúsított az érdekvédőkkel.

A Sajtószakszervezet szolidáris a történtekben vétlen kollégák iránt, elítéli meghurcolásukat. Mint más ügyekben a korábbiakban is, minden tőle támogatást megad nekik, beleértve a jogi segítséget is, szem előtt tartva, hogy a jogvitákat a jog eszközeivel kell és lehet megoldani.

Korábban a kirúgott újságírók azt mondták: nem tartják elképzelhetetlennek, hogy a Pannon Lapok Társasága ügyvezetőjének mondták, „fejeket kell szállítani”. Klecska Ernő utalt arra, arról is hallottak, hogy jogutód nélkül meg akarják szüntetni a PLT-t, integrálnák a Mediaworksbe, így nem csoda, ha pont most akarnak az ügyvezetés ellen fellépni.

A volt lapszerkesztő azt mondta:

munkaügyi per mindenképpen lesz, és hitelrontás miatt is fellépnek,

mert a róluk szóló közlemények kifejezetten félrevezetőek. Azt is elmondta: ha olyan ítélet születik, hogy visszamehet a laphoz, akkor sem akar újra ott dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik