Belföld

A bíróság szerint a Ligetvédők nem tudhatták, hogy szabályt sértenek

Megszüntette a Pesti Központi Kerületi Bíróság az eddig elbírált mintegy félszáz ügyben a Ligetvédők ellen a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indított szabálysértési eljárásokat - közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a rendőrség a szabálysértési eljárásokat a tavaly nyáron a Városligetben tartott gyülekezéseken történtek miatt indította. 2016. június 28-án a Liget Projekt ellen tiltakozó aktivisták közül többen a Közlekedési Múzeum előtti szakaszon, a biztonsági szolgálat által lezárt térségben tartózkodtak, július 6-án pedig a városligeti Olof Palme sétányon, a Kertem nevű szórakozóhely elkerített bontási területén akadályozták a területen dolgozó gépjármű elhaladását.

A rendőrség szerint a demonstrálók egy része szabálysértést követett el, amikor a helyszínen intézkedő rendőrök többszöri felszólításának sem tett eleget, azaz nem hagyta el a munka-, illetve bontási területnek minősített térségeket.

A bíróság közölte, az eljárás alá vont emberek a szabálysértést megállapító határozatokkal szemben kifogással éltek, és azzal védekeztek, hogy egy bejelentett békés tiltakozás résztvevőiként ők az alaptörvényben biztosított gyülekezéshez való jogukat gyakorolták.

A június 28-i tiltakozás körülményeit figyelembe véve a törvényszék arra jutott, hogy az eljárás alá vont emberek magatartása azon a napon nem irányult a rendészeti igazgatás rendje, valamint a jogszerű intézkedések végrehajtása ellen, ezért nem alapozhatja meg a jogszerű intézkedéssel szembeni szabálysértési felelősséget sem.

Július 6-án a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal jegyzőjének kérésére intézkedtek a rendőrök, mivel pár nappal korábban a VIII. kerületi önkormányzat birtokvédelmi határozatot hozott az adott területre vonatkozóan. Így a bíróság azt is vizsgálta, hogy a részt vevő civil aktivisták tudhattak-e a birtokvédelmi határozatról.

A bíróság szerint a rendőrök nem közölték a demonstrálókkal az intézkedés okát, így a Ligetvédők nem tudhatták, hogy szabályt sértenek. Az elkövető pedig olyan tény miatt nem büntethető, amelyről az elkövetéskor nem tudott.

(Kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik