Belföld

“Nem csak igazi magyar volt, hanem igazi kurd is”

Miért haltál meg, Gyuri? A kurdok legkedvesebb barátja, pótolhatatlan ember.

Búcsúzik közleményben a Magyarországon Élő Kurdok Egyesülete Kakuk György újságírótól. A DK elnökségi tagja kedden hunyt el váratlanul, 52 évesen. 

Gyuri 27 éve foglalkozik a kurd kérdéssel nem csak Irakban,hanem Törökországban is. Többször illegálisan is átment a kurdokhoz Törökországban, sokszor üldözőbe is vették a török rendőrök és mindezt csak azért, hogy az igazságot a saját szemével lássa, és a hazai sajtónak közvetíteni tudja a kurdok igazságos küzdelmét az életben maradásért.

 

1991 óta ismertem őt,számos utazást szerveztem neki Kurdisztánba, legutóbb 2 hónappal ezelőtt. A következő január 15-én lett volna. Számos közös újságírói munkát végeztünk együtt. Sokmindenről beszélt nekem, a kurdokról, Kurdisztánról, a gerillákról, a vad kurdisztáni hegyekről és a Kurdisztán Munkás Pártról (PKK) is.

“Az utazásai során állandóan kapcsolatban volt velem, nehogy a török titkosszolgálatok merényletet szervezzenek ellene Törökországban vagy nehogy valami történjen vele Kurdisztánban a fronton.”

– Írja a közlemény.

Legutolsó gazdag anyaga decemberben jelent meg a Magyar Narancsban, a Kurdisztán Munkás Párt gerilláiról és a céljaikról. Hónapokkal ezelőtt Kurdisztánban ebédeltünk utoljára együtt, Mosul környékén, a Basiqa fronton.

 

Dicsérte a finom kurd rizst és a pörköltet. Ott is rajtunk volt a sisak és a golyóálló mellény. Épségben hazaértünk, de mégsem tudtunk, hogy békésen fog meghalni Budapesten.

 

Őszinte részvétünk a Családjának és a Szeretteinek.  Továbbra is a szívünkben maradsz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik