Belföld

Jön a szibériai hideg, két veszélyjelzést adtak ki

Egyet a hófúvás, egyet az ónos eső miatt.

 

Kedden napközben veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, de délután és este az északkeleti országrészben már előfordulhat időszakos havazás. Éjszaka éri el az országot a hidegfront, ami többfelé (jellemzően az ország északi, északkeleti felén) okoz havazást.

Az észak-északkeleti határvidéken jelentősebb (5 centi körüli) hóréteg is kialakulhat. Ott a megerősödő szél a havat hordhatja, kisebb akadályokat képezhet. Szerdán a nap első felében a Dunántúl délnyugati-nyugati megyéiben a vegyes halmazállapotú csapadék ónos is lehet, amelyből helyenként néhány tized milliméter vastag jégpáncél is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki az ónos eső miatt hat nyugati megyére. Győr-Moson, Vas, Zala, Somogy, Baranya és Veszprém megyében válhatnak síkossá az utak. A hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére szintén elsőfokú figyelmeztetés érvényes, mert a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Az újabb hidegfront mögött csütörtöktől szibériai eredetű, igen hideg levegő érkezik fölénk. 

Csütörtökön hosszabb-rövidebb napos időszakok lesznek, a Duna-Tisza közén lehet több a felhő, ott kisebb havazás, másutt elszórt hózápor fordulhat elő. Az északi, északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik, a legerősebb széllökések a Nyugat-Dunántúlon lesznek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között várható.

Pénteken csapadék nem valószínű, de még hidegebb lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és -15, a legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és -10 fok között alakul.

Szombaton késő délutántól, estétől északon, nyugaton lehet kisebb havazás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -10 és -15 fok között alakul, de elsősorban északkeleten, keleten, hóval borított, szélvédett kisebb körzetekben -16, -20 fok várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -4 és -8, északkeleten -8 és -11 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik