Belföld

FT: Orbán egy nacionalista, aki vágyakozva tekint a világháború után elveszített területekre

A Financional Times vezető külpolitikai elemzője, Gideon Rachman a nosztalgikus nacionalizmus virágkoráról írt elemzést. Eszerint bár Amerika a közelmúltig a haladás útján járt, Donald Trump megválasztásával belépett azon országok táborába, amelyek egyfajta nosztalgiával tekintenek a szlogenek szerint egykor dicsőbb múltba.

Nincsen szó új jelenségről az elemző szerint, Trump szlogenének

 Tegyük újra naggyá Amerikát!

– kínai változatát Hszi Csin-ping kínai államfő már 2012-ben elmondta, amikor arról beszélt, hogy Kína újjá fog születni.

Vlagyimir Putyin szintén 2012-ben azt ígérte, hogy ismét naggyá teszi Oroszországot, Törökországban pedig Recep Tayyip Erdogan az Oszmán Birodalom dicsőségét helyezte a horizontra. A divathullám azonban veszélyeket rejt magában:  Kínában, Oroszországban és Törökországban is jellemző a külföldi hatalmakkal szembeni elutasítás és az országon belüli nemzetellenesnek nevezett erőkkel szembeni támadások.

Az elemző szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök kommunikációja is illik ebbe a sorba, szerinte

a kormányfő nacionalista, aki vágyakozva tekint a világháború után elveszített területekre.

A tendencia egyik ekltáns példája maga a Brexit: a brit népszavazás végeredményében szerepet játszott, hogy Brit Birodalom dicsőbb volt, mint az a Nagy-Britannia, amely nem beszállt az Európai Unióba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik