Belföld

Olyan rossz a levegő, hogy az ÁNTSZ azt javasolja: ne menjünk a szabadba

A legnagyobb kockázatnak a kismamák vannak kitéve.

Az ország egyes részein olyan rossz a levegő minősége, hogy az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy az egészséges emberek is keveset tartózkodjanak a szabadban. Ide kattintva nézheti meg az aktuális levegőminőségi térképet, ahol piros pötty szerepel, ott a legnagyobb a baj.

Arra, hogy szervezetünkre rossz hatással van a levegő minősége, szemkönnyezésből, orrfolyásból, torokkaparásból, köhögésből, tüsszentésből következtethetünk – áll az ÁNTSZ közleményében.

Különösen oda kell figyelni a kisgyermekekre, a napi rendszeres séta ilyenkor egyáltalán nem javasolt, csak akkor vigyük őket ki a szabad levegőre, ha az elkerülhetetlen

– hívják fel a figyelmet. Szellőztetni csak rövid ideig, hajnalban és késő éjszaka érdemes, ha pedig ki kell menni a levegőre – például gyermeket kell orvoshoz vinni – azt tanácsolják, ne a fő útvonalak mellett, hanem a kevésbé forgalmas mellékutcákban közlekedjünk.

A várandós kismamák számára különösen fontos, hogy a szmogos időszakban minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, mivel a szennyezett levegő azt a kockázatot is magában hordozza, hogy az újszülött alacsony súlyú lesz, emellett a magzati tüdőszövet fejlődését is negatívan befolyásolhatja

– írják. Hozzáteszik: a pormaszk viselete is indokolt lehet, különösen azoknál, akiknek sokáig kell szabad levegőn maradni, vagy kerékpárral közlekednek. Olyan maszkot kell választani, ami megszűri a 10 mikrométer átmérőnél kisebb porszemcséket is, nem elég egy sálat vagy egy zsebkendőt az orrunk, szánk elé tartani.

Akinek módja van rá, keresse fel a hegyeket, ugyanis a szmog jellemzője, hogy a szennyezett ködös-párás légtömegek a földfelszínhez közel megrekednek, így a magasabb területeken jellemzően tisztább a levegő – javasolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik