Belföld

Kitört a szmogriadó Budapesten – vidéken is cudar a helyzet

Szmogriadó (Array)
Szmogriadó (Array)
Annyira megülte a fővárost a hideg szmog, hogy a főpolgármester elrendelte a riadó tájékoztatási fokozatát. Nyugattól keletig az egész országban cudar a helyzet.

Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten – közölte Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója hétfőn hajnalban.

A szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, aminek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

A Fővárosi Önkormányzat honlapján is közzétett határozatban az önkéntesen betartandó, megelőző intézkedések közül kiemelték, hogy elsősorban a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá szüneteltessék az egyéni autóhasználatot, részesítsék előnyben a tömegközlekedést.

Vidéken is fullasztó a levegő

További öt településen is veszélyes, tizenkét helyen egészségtelen a levegő. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén hétfőn a szálló por miatt Százhalombattát, Tökölt, Szegedet, Miskolcot és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

Tizenkét település – Mosonmagyaróvár, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Esztergom, Vác, Eger, Szolnok, Debrecen, Kazincbarcika, Hernádszurdok, és Oszlár – az egészségtelen levegőt jelző narancssárga színnel tüntették fel a térképen. Emellett országszerte több települést a kifogásolt levegőt jelző zöld színnel jelölték.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A szmog ülepedésének kedvező szélcsendes idő akár már kedden véget érhet, északról hidegbetörés körvonalazódik, széllel, faggyal, hóval, mínuszokkal – írja az Időkép.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik