Belföld
Salgótarján, 2015. január 10.
Vaddisznók (Sus scrofa) az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában, Salgótarjánban 2015. január 10-én, ahol télen etetik a vadakat.
MTI Fotó: Komka Péter

Mennyire etikus és törvényes lelőni 200 összeterelt vaddisznót?

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2016. 12. 30. 18:02

Óriási indulatokat keltett a zselici vaddisznónépirtás csütörtökön. Utánajártunk, általános és szabályos-e 200 állatot lelőni, és mennyibe kerülhet egy ilyen vérengzés. Elég sokba.
Korábban a témában:

Nagy botrány lett, miután a Bors lehozta csütörtökön, hogy 200 körüli vaddisznót lőttek le a Mecsekerdő Zrt. sárréti erdejében, a baranyai Zselicben. Az egész ügy egy informátortól pattant ki, aki jelezte ezt Szakács László MSZP-s képviselőnek, aki kérdést intézett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez, aki elismerte és elmagyarázta a történteket.

Azzal mindenki tisztában van (ha meg nincs, akkor pláne leírom), hogy a vadászat nem feltétlenül úri huncutság, hanem a vadállomány normális mértékű fenntartásához elengedhetetlen feladat. Például a statisztikák szerint a vaddisznók állománya évről évre növekszik, mivel az embereken kívül nincs természetes ellenségük, nincs medve, csak disznó. Épp ezért szabad egész évben vadkant és vadkocát vadászni.

Kölked, 2015. január 2.
Vaddisznók egy etetőhelynél a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. Kölked közelében fekvő erdészetében 2015. január 2-án.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Fotó: MTI / Sóki Tamás

A fenti történetben azonban volt egy csavar: a vadakat állítólag összeterelték a külföldi – úgy tudjuk, német – vadászok számára, akik halomra lőtték őket. Ez valóban megdöbbentő, pláne, hogy mekkora vita bontakoztak ki az ügyből minden olyan oldalon, ami lehozta a sztorit, például nálunk, a 24.-hu-n is.

A miniszter válasza

Fazekas amúgy azt írta válaszként, hogy november 5-én történt a vadászat a Mecsekerdő sasréti vadkertjében (így nevezik a területet a szakzsargonban, ahova áthelyezik a túlszaporodott állományt, ez persze sokhektáros, körbekerített térséget jelent, ld. lejjebb). Már áprilisban egyeztettek a megrendelővel, aki 5 százalékos kedvezményben részesült, ellenben az árjegyzék feletti egyedi árban állapodtak meg a szállás és ellátás tekintetében.

Ez alapján kijelenthető, hogy a Képviselő Úr levelében foglaltakkal ellentétben a Zrt. a vadászattal kapcsolatban különleges kedvezményt nem adott a megrendelőnek.

Fazekas válasza szerint egy 350 hektáros vaddisznós és egy 800 hektáros vegyesvadas kertben történt a vadászat, minden szakmai, jogi és etikai szabály betartásával. Hozzáteszi, hogy nincs akadálya a külföldiek vadászatának annak ellenére sem, ha nem vadászkamarai tagok. Pusztán szerződést kell kötniük a bérvadászatra. Fazekas azt írja, a zselici vadállományt nem érte kár, ráadásul az egyre nagyobb vadkárt okozó állatokat sikerült likvidálni, aminek a földtulajdonosok is örülnek.

Bónusz, hogy szerinte még a költségvetés is pénzhez jutott így.

Vaddisznó a vadaskertből, karácsonyfa az ültetvényről

Megkérdeztünk egy hivatásos vadászt, a Bakonyban dolgozó Rékasi Csabát is a történetről. Ő is ismeri a sárréti erdőt, ami szerinte óriási.

Szakmailag elfogadható

– mondta a 200 disznó lelövéséről, mivel a disznók 364 napon át vannak etetve, gondozva a vadaskertben, ahol szaporodhatnak is. Ez a kert alapvetően egy több száz hektáros, zárt terület, az állományt szaporítják és a kerten kívüli befogásokkal növelik. Így a vadásznak is megvan az érzése, hogy nagy területet kóborol be vad után, ráadásul sokkal biztosabban fog állatot találni. Így nem a külső, erdei állományt ölik le. Rékasi hasonlata szerint

a karácsonyfáról is azt hiszik, hogy az erdőből jön, pedig ültetvényről.

Egy ilyen kilövés úgy van szerinte megtervezve, hogy a törzsállomány megmaradjon. Előtte mindenképp felmérik, hány és milyen disznó él a kertben. És ha a gazdag (akár külföldi) vadász sok állatot akar lelőni, teljesítik az óhaját.

Manapság sajnos a pénz határozza meg a világot.

Rékasi ezzel is indokolta, hogy az erdő- és vadgazdálkodás végső soron üzlet az államnak. Az erdészeteknek pedig feladatuk figyelni az állami vagyonra, miközben a maximális hasznot hajtják.

Salgótarján, 2015. január 10.
Vaddisznó (Sus scrofa) az Ipoly Erdő Zrt. somoskői vadasparkjában, Salgótarjánban 2015. január 10-én, ahol télen etetik a vadakat.
MTI Fotó: Komka PéterFotó: MTI / Komka Péter

Az adott vadászaton Rékasi szerint kb. 15 puskás vadász lehetett jelen, ha valóban vadkertről beszélünk (márpedig ekkora terítéket csak ott lehet összehozni). Szerinte milliós összeget fizethettek a vendégek, ő 200 eurós részvételi és 100 eurós elejtett állatonkénti árral számolt (lejjebb mi is végeztünk egy kurta kalkulációt). Annyi bevétel még lehet ebből, hogy később a vadhúst feldolgozzák és eladják – zömmel külföldi piacokra. Azért Rékasinak is van gondja a 200-as disznóöléssel:

etikai okokból nekem is vannak aggályaim.

Ő se tartja feltétlen a legjobb eljárásnak ennyi disznó hirtelen kivégzését, de szerinte a válság előtt ez általános volt. Spanyolországból jött akkoriban különösen sok gazdag vadász, akik csak 3-4 napot maradtak, ez volt az egész évi vadászatuk, ezt viszont maximálisan ki akarták használni. Így ők is lőttek le többször nagy mennyiségű állatot. Rékasi más típus, a rendszeres megfigyelés és erdőjárás, amit kedvel, “én szeretek sokat járni egy-egy vad után” – mondja magáról.

Sasrét dióhéjban

A Mecsekerdő honlapja azt írja a sasréti erdőségről, hogy ott egyéni és társas vadászat közül is lehet választani, szabad területen gím- és dámszarvasra (csak korlátozottan), őzre, vaddisznóra, míg vadaskertben gímszarvasra, őzre, vaddisznóra és muflonra lehet lőni. A vadaskertekről ezt írják:

A kertek a nagy terítékű hajtóvadászatokat biztosítják illetve azokat a vendégeket szolgálják ki, akiknek kevés az idejük és biztos eredménnyel szeretnének vadászni.

A honlapon egyébként a tavalyi célszámokat találtuk meg, ezek szerint a 2014-15-ös szezonban 2100 egyed elejtését tervezték, ebből 1080 a vaddisznó. És akkor itt egy árlista, ami alapján végeztünk egy gyors számítást, mennyibe kerülhetett csak a vadászat (koszt+kvártély nélkül):

3000 euró (ha feltételezzük, hogy valóban 13-nál többen voltak + 200×300 (kilőtt vaddisznók száma szorozva egy példány átlagárával) = 63 000 euró = 19,6 millió forint (311 forintos középárfolyammal számolva.)

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Kérdéseinkkel megkerestük a Mecsekerdő Zrt.-t is, ahol az ünnepi szabadságolások miatt hétfőre ígértek választ. Úgy tudjuk, hírzárlat van az állami cégnél, emiatt is várható, hogy inkább hétfőn felel majd a kérdésekre a Zrt.

Jogilag mindenképp törvényes

Megkerestük az Országos Magyar Vadászkamarát is, ahonnan Földvári Attila kommunikációs és külkapcsolatokért felelős főmunkatárs válaszolt. Szerinte is fontos megkülönböztetni – ahogy a törvény teszi – a vadaskertet. Szerinte “a vad szempontjából teljesen mindegy, hogy hol hozzák terítékre: a kukoricatábla szélén, a lesről egy erdei nyiladékon vagy történetesen egy vadaskertben. Jogilag mindegyik esetben törvényes vadászati tevékenységről van szó.

Földvári is állítja, morális kérdés leginkább a vadaskertben történő hasonló méretű levadászás, ami a hazai és külföldi vadászokat is nagyon megosztja. A kamarai főmunkatárs azt írja még, hogy téves a Bors információja az éves terítéktervről: “A 210 vaddisznó ugyanis a Sasrét nevet viselő, 4000 hektáros vadgazdálkodási egységre vonatkozik. A kertben a jogszabályok értelmében nincs ‘keret’, amely ‘kimerülhetne’.” Földvári hozzáteszi, nem támogatja az állam a vadásztársaságokat, azoknak magukat kell fenntartani. A vadászat márpedig nem barbár dolog:

Napjaink állattenyésztési gyakorlata sokkalta kegyetlenebb bánásmódot jelent az állatok számára, mint a vadgazdálkodás, amely során a természetes környezetükben, ugyanakkor a szükségleteik bőséges kielégítése mellett élnek (etetés, itatás, dagonyák, sózók a területen). Ha rákeres az interneten az intenzív állattartásra, és csak a képeket nézi meg, illetve elképzeli, ahogy egy lövéssel terítik le például a 10 éves szarvasbikát, máris érteni fogja, miért kiáltok tévhitet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.