Belföld

Már a németek is aggódnak a magyar atomhivatalért

Aggályosnak nevezte a magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) jogkörét érintő törvényi változtatást Barbara Hendricks német szövetségi környezet- és természetvédelmi, építésügyi és nukleáris biztonsági miniszter a Süddeutsche Zeitung című liberális német lap pénteki számában.

A miniszter elmondta, hogy a “legnagyobb mértékben aggályos” az OAH jogkörének “megnyirbálása”.

A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a Süddeutsche Zeitung címoldalán Orbán atomtervei nyugtalanítják Berlint címmel közölt összeállításban hozzátette: a nukleáris biztonsághoz elengedhetetlen, hogy az atomerőművek üzemeltetését ne politikai szempontok alapján ítéljék meg, hanem egy “független, cselekvőképes felügyeleti hatóság felügyelje”.

A lap felidézte: a magyar kormány az atomenergiáról szóló törvény december 6-i módosításával felhatalmazást kapott arra, hogy rendeletben szabályozza “a hatósági engedélyektől való eltérés lehetséges módjait és feltételeit a létesítés alatt álló nukleáris létesítményben”. Az újság többek között hozzátette, hogy szakértők szerint ez ellentétes a nemzetközi joggal. A nukleáris biztonságról szóló nemzetközi egyezmény ugyanis megkövetel egy hatóságot, amely a kormánytól függetlenül adja ki az engedélyeket és ellenőrzi betartásukat.

Ha az állam figyelmen kívül hagyja a hatóság rendelkezéseit, akkor az engedélynek nincs értéke, mondta a lapnak Gerrit Niehaus, a Baden-Württemberg tartományi nukleáris felügyeleti hatóság vezetője.

A Süddeutsche Zeitung szerint Barbara Hendricks is hasonlóan ítéli meg az ügyet. A miniszter a lapnak elmondta, szerinte tartani lehet attól, hogy Magyarország “figyelmen kívül hagyja a nemzetközi és európai jogot”.

Korábban az ellenzéki Zöldek egyik szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője, Sylvia Kotting-Uhl levélben fordult a szakminiszterhez és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterhez, azt kérve, hogy a német kormány tegyen lépéseket azért, hogy az Európa Bizottság indítson kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. A politikus levelében kiemelte: nem szabad megengedni, hogy “egy uniós tagállam a nukleáris biztonság törvénysértő csökkentésén munkálkodjék”.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik