Csobánka, 2016. december 21.
Zúzmarás fák Csobánkán 2016. december 21-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Belföld

A magyar település, ahol rosszabb a levegő, mint Pekingben

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 12. 30. 10:20

Kezdjük az elején: csütörtökön erős szmogveszélyre figyelmeztette és megfelelő intézkedések meghozására szólította fel az északi régiókat a kínai környezetvédelmi minisztérium.

Az ország északi területeinek nagy részén december közepe óta erős a szmog, a hatóságok több gyár bezárásáról döntettek.

Pekingben december 22-én oldották fel a vörös fokozatú szmogriadót. Másnap a környezetvédelmi minisztérium húsznál több céget figyelmeztetett, amiért nem tartották be a szennyezőanyag-kibocsátást célzó szükségintézkedéseket.

A mi Pekingünk

Közben pedig V. Naszály Márta, a Párbeszéd politikusa arról ír a blogján, hogy Csobánkán 25-szöröse a szállópor koncentrációja a normális értéknek, és közel kétszerese a pekinginek. Az adatok a Levegő Munkacsoporttól vannak, december elején mértek.

Az I. kerületi képviselő és környezetvédelmi tanácsos szerint az okok között ott van:

  • a kerti avarégetés,
  • a háztartási hulladék elégetés,
  • a korszerűtlen fűtési technikák és
  • a szennyezett hulladékfa eltüzelése.

Mindent tűzre dobunk

Naszályi kiemeli, hogy Magyarországon nem kötelező az egészségre legártalmasabb aprószemcsés szállópor (PM2,5) mennyiségének mérése, csak a nagyobbé (PM10), és az előbbi mértéke könnyen emelkedhet a határérték fölé, miközben az utóbbi még kiváló lehet.

A Levegő Munkacsoport nemrég Járdánházán mérte a levegőben a szállópor koncentrációját, a 24.hu-nak utána telefonon azt mondták, akkor a pekingihez hasonló értékeket mértek ott.

Ennek oka elsősorban az lehet, hogy a térségben mindent (értsd: szó szerint) elégetnek, ami gyúlékony, ruhával, szeméttel, PET-palackkal is fűtenek.

Kiemelt kép Csobánkáról, MTI / Mohai Balázs

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.