Belföld

Alig van óvóbácsi, a férfiak a gimikben tanítanak

vona az ózdi óvodában (Array)
vona az ózdi óvodában (Array)
Nem vonzza túlzottan a férfiakat a tanári-óvodai pálya. Minél fiatalabb gyerekekkel kell szót érteni, annál kevesebben vannak. A szakközepekben a legjobb a nemi arány.

Bár ötezer fővel nőtt 2012 óta a tanárok száma, a férfiakat továbbra sem vonzza jobban a pedagógusi pálya – írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) adatai alapján.

A lap csütörtöki cikke szerint az elmúlt 16 év férfi-nő arányát vizsgálva átlagosan a pedagógusoknak mindössze 17,3 százaléka volt férfi. A 2016-2017-es tanévben például 154 800 tanár kezdte meg a munkát, köztük több mint 127 800 nő és kevesebb mint 27 ezer férfi.

A férfi-nő arány leginkább az óvodákban billen a nők javára, ahol csaknem 31 500 szakember között 120 férfit találni az idei őszi statisztikák alapján.

Az általános iskolák oktatói között is mindössze 13,5 százalék a férfiak aránya. A középiskolai oktatás már valamivel kiegyenlítettebb képet mutat, a gimnáziumi pedagógusok több mint 30, míg a szakgimnáziumokban (korábbi néven a szakközépiskolákban) oktató tanárok több mint 37 százaléka férfi.

(MTI; képünk illusztráció, egy ovisokkal focizgató ismert politikust ábrázol)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik