Belföld
Baja, 2016. április 1. 
Benkő Mónika (b) 12 éves autista fiával, Balázzsal bajai otthonukban 2016. március 8-án. Az édesanya magyar és angol szakos tanárként teljes állásban dolgozik a bajai III. Béla Gimnáziumban. Attól a perctől kezdve, hogy látta, Balázs más, mint a többiek, egyértelművé vált számára, hogy saját élete arról kell szóljon, hogy gyermekét segítse minden lehetséges módon.
MTI Fotó: Komka Péter

Megugrott a sajátos nevelési igényű gyerekek száma

24.hu
24.hu

2016. 12. 28. 08:39

Már 88 ezer felett van az országban a különleges nevelést igénylő gyerekek száma. A szakértő szerint statisztikai okokból változott a helyzet.
Korábban a témában:

Egy év alatt több mint 4700-zal nőtt a sajátos nevelési igényű gyerekek száma, és ezzel az idei tanévet már több mint 88 300 ilyen diák kezdte el – közölte a Magyar Nemzet szerdai számában az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) adataira hivatkozva.

A lap szerint az elmúlt öt évben évente legfeljebb ezer fővel nőtt a sajátos nevelési igényű gyerekek száma. 2012-ben mintegy 81 100 ilyen tanuló kezdte a tanévet, 2015-ben 83 600, ám az idei, 2016/2017-es tanévre a létszámuk 88 300-ra ugrott.

A lap által megszólaltatott szakértő, Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! közhasznú egyesület vezetője tapasztalatai alapján nem látta indokoltnak a növekedést, szerinte esetleg statisztikai indoka van az eredménynek. Hozzátette, hogy ha valós növekedésről van szó, akkor elképzelhető, hogy ahhoz az oktatási rendszer hiányosságai is hozzájárulhattak.

Sajátos nevelési igényű a köznevelési törvény szerint az a tanuló, aki szakértői bizottság szerint valamilyen fogyatékossággal bír, halmozottan fogyatékos, illetve pszichés fejlődési zavarban szenved, például autista. Az Emmi idei tanévre vonatkozó adatai alapján az általános iskolába járó sajátos nevelési igényű gyerekek kevesebb mint 70 százalékát oktatják integráltan.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.