Belföld

Erdő Péter: a szívünkben kell megtalálni a békét

Merjünk kedvesek lenni azokkal is, akik „ezt talán meg sem érdemlik” – mondta a bíboros az éjféli misén.

Jézus a közvetítő, ő teremt békét Isten és a tévútra sodródó emberiség között – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Szent István-bazilikában tartott éjféli misén.

Ma, amikor a Közel-Keleten nem tudnak elhallgatni a fegyverek, és amikor karácsonyra készülő ártatlan emberek sokaságát gyilkolják Európában is, a szívünkben kell megtalálni a békét

– jelentette ki a bíboros.

A béke felbukkan a karácsonyfa alatt, a családok asztalánál, de még a kórházban, vagy a magányos és idős emberek otthonában is, ha gyertyát gyújtanak és ránéznek a betlehemi képre.

Erdő Péter szerint ha ezt a békét meg tudjuk őrizni az ünnep elmúltával is, ha merünk kedvesek lenni azokkal is, „akik ezt talán meg sem érdemlik”, akkor „a bűn és a nyomorúság minden akadályával szemben rajtunk keresztül is Isten legyőzhetetlen szeretete és békéje árad szét a világban”.

Azt mondta: Jézus nagyszerűségének felismerése rendet teremt az ember életében. „Ha rádöbbenünk, hogy ő az a végtelen erő, akinek mindent köszönhetünk, akkor felemeljük a fejünket, és elindulunk sugárzó fényességének nyomában. Akkor elárad bennünk és körülöttünk az igazi béke, az Istentől származó, valódi rend nyugalma” – mutatott rá.

A betlehemi gyermek jászolánál lehet igazán megismerni „Isten fönségét, amely a szegénységet vállalta, Isten örök Igéjét, amely csecsemőként született közénk, Isten bölcsességét, amely túláradó szeretetből egyszerű alakot öltött” – mondta Erdő Péter, hozzátéve:

Mert Isten bölcsessége Jézus keresztjének látszólagos ostobasága által győzött a világon, és így nyitotta meg számunkra az utat az isteni élet gazdagsága felé. Ezért örülünk Jézus születésének.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik