Belföld

Most szépen elmondjuk, hogyan vészelje át épségben a karácsonyt

24.hu
24.hu

2016. 12. 23. 13:26

Minden évben elmondja rendőr, mentő, tűzoltó. És tudjuk, Ön pont nagyon odafigyel mindig, de inkább olvassa el ezt –  biztos, ami biztos – hogy úgy teljen a karácsony, ahogy elképzelte, de legalábbis ne úgy, ahogy rémálmaiban sem gondolta:

Tudja, hogy mikor történik a legtöbb lakástűz? Pont ilyenkor. Szóval:

  • Az éghető anyagú koszorút mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre, a gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le.
  • Gyertyákat ne használjuk függöny vagy más éghető anyag közelében.
  • Az égő gyertyát, mécsest ne tegyük huzatos helyre, azt ne vigyük egyik helyről a másikra. Ügyeljünk arra, hogy a kanóc ne legyen túl hosszú.
  • Soha ne engedjük teljesen leégni a gyertyát, mécsest és ne hagyjuk a kanócot eldőlni. Ezek eloltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt.
  • Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságra.
  • Ne engedjük, hogy a gyertyákat és a mécseseket gyerekek gyújtsák meg és ne is hagyjuk őket olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák. A gyufán, öngyújtót el kell szépen zárni előlük.

A szoba gyorsan lángra kap. Nagyon gyorsan:

A konyha sem veszélytelen terület, sőt. Az ünnepek közeledtével gyakran onnan indult a tűz . Az alábbi kép a katasztrófavédelem egyik bemutatóján készült, ahol iskolásoknak mutatták meg, mi történik, ha nem figyelünk oda:

Fotó: Dudás Tamás tű.zls. /FKI videó
Fotó: Dudás Tamás tű.zls. /FKI videó

Ha mégis  megtörtént a baj:

  • Fontos, hogy ebben az esetben a lehető legrövidebb időn belül megtegyük a szükséges intézkedéseket: mentsük a lakásban tartózkodókat, értesítsük a tűzoltóságot és ha tudjuk, kezdjük meg az oltást. Ehhez használhatunk nedves pokrócot, egy vödör vizet vagy tűzoltó készüléket.
  • Ha az asztalon keletkezik tűz, gyors segítséget jelent a tűzoltó takaró, vagy akár egy pohár víz is. Ha a lángok testi épségünket veszélyeztetik, ne kezdjünk bele a tűzoltásba, meneküljünk az épületből.
  • Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, kilinccsel zárjuk be, így kevesebb oxigénhez jutnak a lángok, lassabban terjednek. Lármázzuk fel a szomszédokat, és hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámot. Tűzjelzéskor válaszoljunk a feltett kérdésekre, hisz ezzel megkönnyítjük és meggyorsítjuk a tűzoltók munkáját.

Tavaly egyébként viszonylag nyugodtan telt a karácsony a tűzoltóknak, de azért nem eseménytelenül.

Míg december 25-én összesen kilencvenöt helyre riasztották a tűzoltókat, addig szombaton kilencven esethez kellett vonulniuk országszerte.

Őrizetlenül hagyott gyertya, lángoló bútorok

December 25-én felhalmozott faapríték kapott lángra egy huszonöt négyzetméteres melléképületben a Csongrád megyei Székkutas közelében, másnap kora reggel pedig egy hatemeletes lakóház legfelső szintjén ütött ki tűz Budapest XIII. kerületében, a Pozsonyi úton. A lakásban bútorok égtek, a lángokat a főváros hivatásos tűzoltóik fékezték meg. Mecseknádasdon is tűzoltók dolgoztak, egy családi ház pincéjében tűzifa égett.

December 26-án meggyulladtak egy családi ház mellett álló melléképület bútorai a bajai Szent László utcában. A bajt egy őrizetlenül hagyott gyertya okozta. A tűzben két ember könnyű égési sérüléseket szenvedett. Szintén aznap, de már az esti órákban teljes terjedelmében égett egy körülbelül harminc négyzetméter alapterületű családi ház a Pest megyei Pilis település Sándor utcájában.

A néma gyilkosként emlegetett szén-monoxid is lecsapott. Siófokon, egy Diófa utcai családi házból vittek a mentők három embert karácsonykor.

Autóba ülnek, rohannak

A rendőrség idén is figyelmeztet: A közlekedés mindig veszélyes üzem, az év vége közeledtével azonban több tényező együttállása ronthatja a helyzetet. A gyakran zsúfolt utak, kedvezőtlen látási és útviszonyok, illetve az ilyenkor sokszor feszültebb emberek miatt megnő a közlekedési balesetek kockázata.

„A balesetveszélyt csak tudatos odafigyeléssel, a közlekedés többi résztvevőjével szemben kellő toleranciával csökkenthetjük” – írják.

Idén sem kívánjuk részletezni így az ünnepek előtt, de

tavaly december 24. és 27. között négy balesetben négy ember vesztette életét és 84-en megsérültek. Mentők készenlétben

Az Országos Mentőszolgálat a közelgő ünnep kapcsán közölte,  “karácsonykor 2581 bajtársunk vigyáz Rátok országosan”.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.