Belföld

Most szépen elmondjuk, hogyan vészelje át épségben a karácsonyt

Minden évben elmondja rendőr, mentő, tűzoltó. És tudjuk, Ön pont nagyon odafigyel mindig, de inkább olvassa el ezt –  biztos, ami biztos – hogy úgy teljen a karácsony, ahogy elképzelte, de legalábbis ne úgy, ahogy rémálmaiban sem gondolta:

Tudja, hogy mikor történik a legtöbb lakástűz? Pont ilyenkor. Szóval:

  • Az éghető anyagú koszorút mindig helyezzük nem éghető, hőszigetelő alátétre, a gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek. Célszerű azok közeléből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, emellett figyelni kell arra is, hogy a mécsest, gyertyát stabil helyre rakjuk, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le.
  • Gyertyákat ne használjuk függöny vagy más éghető anyag közelében.
  • Az égő gyertyát, mécsest ne tegyük huzatos helyre, azt ne vigyük egyik helyről a másikra. Ügyeljünk arra, hogy a kanóc ne legyen túl hosszú.
  • Soha ne engedjük teljesen leégni a gyertyát, mécsest és ne hagyjuk a kanócot eldőlni. Ezek eloltására mindig tartsunk a közelben megfelelő eszközt.
  • Az éghető anyagú koszorút minden hőforrástól tartsuk megfelelő távolságra.
  • Ne engedjük, hogy a gyertyákat és a mécseseket gyerekek gyújtsák meg és ne is hagyjuk őket olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák. A gyufán, öngyújtót el kell szépen zárni előlük.

A szoba gyorsan lángra kap. Nagyon gyorsan:

A konyha sem veszélytelen terület, sőt. Az ünnepek közeledtével gyakran onnan indult a tűz . Az alábbi kép a katasztrófavédelem egyik bemutatóján készült, ahol iskolásoknak mutatták meg, mi történik, ha nem figyelünk oda:

Fotó: Dudás Tamás tű.zls. /FKI videó
Fotó: Dudás Tamás tű.zls. /FKI videó

Ha mégis  megtörtént a baj:

  • Fontos, hogy ebben az esetben a lehető legrövidebb időn belül megtegyük a szükséges intézkedéseket: mentsük a lakásban tartózkodókat, értesítsük a tűzoltóságot és ha tudjuk, kezdjük meg az oltást. Ehhez használhatunk nedves pokrócot, egy vödör vizet vagy tűzoltó készüléket.
  • Ha az asztalon keletkezik tűz, gyors segítséget jelent a tűzoltó takaró, vagy akár egy pohár víz is. Ha a lángok testi épségünket veszélyeztetik, ne kezdjünk bele a tűzoltásba, meneküljünk az épületből.
  • Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, kilinccsel zárjuk be, így kevesebb oxigénhez jutnak a lángok, lassabban terjednek. Lármázzuk fel a szomszédokat, és hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívószámot. Tűzjelzéskor válaszoljunk a feltett kérdésekre, hisz ezzel megkönnyítjük és meggyorsítjuk a tűzoltók munkáját.

Tavaly egyébként viszonylag nyugodtan telt a karácsony a tűzoltóknak, de azért nem eseménytelenül.

Míg december 25-én összesen kilencvenöt helyre riasztották a tűzoltókat, addig szombaton kilencven esethez kellett vonulniuk országszerte.

Őrizetlenül hagyott gyertya, lángoló bútorok

December 25-én felhalmozott faapríték kapott lángra egy huszonöt négyzetméteres melléképületben a Csongrád megyei Székkutas közelében, másnap kora reggel pedig egy hatemeletes lakóház legfelső szintjén ütött ki tűz Budapest XIII. kerületében, a Pozsonyi úton. A lakásban bútorok égtek, a lángokat a főváros hivatásos tűzoltóik fékezték meg. Mecseknádasdon is tűzoltók dolgoztak, egy családi ház pincéjében tűzifa égett.

December 26-án meggyulladtak egy családi ház mellett álló melléképület bútorai a bajai Szent László utcában. A bajt egy őrizetlenül hagyott gyertya okozta. A tűzben két ember könnyű égési sérüléseket szenvedett. Szintén aznap, de már az esti órákban teljes terjedelmében égett egy körülbelül harminc négyzetméter alapterületű családi ház a Pest megyei Pilis település Sándor utcájában.

A néma gyilkosként emlegetett szén-monoxid is lecsapott. Siófokon, egy Diófa utcai családi házból vittek a mentők három embert karácsonykor.

Autóba ülnek, rohannak

A rendőrség idén is figyelmeztet: A közlekedés mindig veszélyes üzem, az év vége közeledtével azonban több tényező együttállása ronthatja a helyzetet. A gyakran zsúfolt utak, kedvezőtlen látási és útviszonyok, illetve az ilyenkor sokszor feszültebb emberek miatt megnő a közlekedési balesetek kockázata.

„A balesetveszélyt csak tudatos odafigyeléssel, a közlekedés többi résztvevőjével szemben kellő toleranciával csökkenthetjük” – írják.

Idén sem kívánjuk részletezni így az ünnepek előtt, de

tavaly december 24. és 27. között négy balesetben négy ember vesztette életét és 84-en megsérültek. Mentők készenlétben

Az Országos Mentőszolgálat a közelgő ünnep kapcsán közölte,  “karácsonykor 2581 bajtársunk vigyáz Rátok országosan”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik