Belföld

Fidesz: év végéig kell megkapniuk a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványt

Szocialista politikus ostorozta az utalványosztás körülményeit.

A nyugdíjasoknak az év végéig kell megkapniuk az Erzsébet-utalványokat – így reagált a Fidesz az MSZP-s Korózs Lajos csütörtöki sajtótájékoztatójára, amelyen az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke arról beszélt, hogy a nyugdíjasok fele nem kapja meg karácsonyra a juttatást.

Korózs azt mondta, a kormányzati kommunikáció nem tájékoztatta megfelelően az érintetteket arról, hogy az utalvánnyal csak élelmiszert vásárolhatnak, és ha a vásárlás összege nem éri el az utalvány összegét, a különbözetet a boltban nem adják vissza. Arról sem tájékoztattak, hogy az utalvány értékküldemény, amit csak a címzett vehet át, a hozzátartozóknak ehhez közjegyzőnél hitelesített meghatalmazásra, vagy postai meghatalmazás-mintára van szükségük.

A szocialista politikus szerint mindez azt mutatja, hogy a kormányt semmi más nem érdekelte, „csak a haszon, hogy mennyi pénzt tudnak zsebre tenni, mennyi pénzt tud a Nemzeti Üdülési Alapítvány különböző juttatásokként felvenni”. Az MSZP számításai szerint a nyugdíjasok Erzsébet-utalványa után hárommilliárd forint a jutalék, és kérdés, hogy ha a Nemzeti Üdülési Alapítvány januártól megszűnik, akkor kinek a zsebébe vándorol ez az összeg.

A Fidesz-frakció közleményében azt írja: Korózsnak, mint volt szociális államtitkárnak és a szocialistáknak soha még csak eszükbe sem jutott támogatni a nyugdíjasokat, még el is vettek tőlük egyhavi nyugdíjat és nyugdíjadót akartak bevezetni. Hozzátették: a kormány jövőre további 1,6 százalékos nyugdíjemelést hajt végre, ami egy átlagos nyugdíj esetén havi kétezer forintot jelent, a költségvetés zárásával pedig lehetővé vált az is, hogy 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvánnyal támogassák az időseket, amelyet élelmiszervásárlásra fordíthatnak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik