Belföld

Egy fura magyar találmány tette volna lehetetlenné a cserbenhagyásos gázolók menekülését

A faék egyszerűségű szerkezet soha nem terjedt el, ami részben azért érthető, bár megkönnyítette volna a rendőrség munkáját.

A British Pathé végtelennek tűnő, milliós videógyűjteményében keresgélve találhatunk rá az első látásra kissé megtévesztő, Tell Tale Tom (ez lehetne nagyotmondó, de árulkodó Tamás is) címet viselő, több, mint nyolc évtizedes videóanyagra, ami egy jó eséllyel magyar találmányt mutat be:

a cserbenhagyásos gázolókat lebuktató fecniszórót.

Az eszköz működése egyszerű: a motorháztetőre csatlakoztatott apró doboz a legkisebb, autó elejét érintő ütközés során kinyílik, és a környéket ellepik a balesetet okozó fél rendszámát tartalmazó fecnik tucatjai – egy esetleges cserbenhagyásos gázolás esetén így könnyen azonosítható az autós.

2016-12-21-12_24_56

A rendszeren nem igazán létezett volna kiskapu, hiszen a sofőr nyilvánvalóan azt sem tehette volna meg, hogy egyszerűen üres fecniszóróval jár, köszönhetően annak, hogy a gép sérült plombáját egy rutinellenőrzés során bármelyik rendőr kiszúrná.

Az 1934-ben készített filmen egy, a Városliget Ajtósi Dürer sor felőli végénél folytatott tesztet is láthatunk, melynek során egy megtömött vászonzsák helyettesítette a gyalogost:

2016-12-21-12_34_36

A teljes videó itt érhető el:

Fotó: Magyar Rendőr/Fortepan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik