Belföld

Óvatosságra inti a Németországba utazó magyarokat a külügy

Azt kérik, indulás előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján, és azt is adják meg, melyik városba mennek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt tanácsolja a Németországba készülő magyar utazóknak, hogy a szokottnál is nagyobb óvatossággal, körültekintéssel menjenek forgalmas helyekre, karácsonyi vásárokba, tömegrendezvényekre a hétfő esti merénylet után. A konzuli szolgálat kedd délelőtt közzétett figyelmeztetésében azt kérik, hogy kísérjék figyelemmel és tartsák be a német hatóságok útmutatásait.

A külügy közölte: a magyar nagykövetség a német hatóságoktól eddig nem kapott olyan tájékoztatást, amely szerint magyar állampolgár is lenne az áldozatok vagy a sérültek között.

A berlini rendőrség külön ügyeleti telefonszámot működtet a terrorcselekménnyel kapcsolatos, konkrét személyekre irányuló érdeklődések megválaszolására, ez a 004930 54023111-es számon érhető el.

A Németországba utazóknak azt javasolják, hogy indulásuk előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján és ott ne csak Németországot, hanem az országon belüli pontos tartózkodási helyüket is jelöljék meg, a várost mindenképpen.

Menczer Tamás, a külügyminisztérium sajtófőnöke korábban azt mondta: a berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonukat. Mindhárom esetben felvették az adatokat és továbbították azokat a német rendőrségnek. Egyelőre várják és gyűjtik a további információkat – közölte. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik