Belföld

Orbán Viktor levelet írt Angela Merkelnek

Levélben fejezte ki megdöbbenését és együttérzését a berlini merénylet kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárnak – tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden az MTI-t.

Tegnap nem csupán a berlini embereket, hanem egész Európát és közös keresztény értékeinket is súlyos csapás érte. Biztosíthatom, hogy kormányom elítéli a terror és az erőszak minden formáját, és kész együttműködni Németországgal Európa és az európai polgárok biztonságának szavatolása érdekében

– írta Orbán Viktor. Hozzátette, a

magyar honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek.

Közben tizenkettőre nőtt a berlini karácsonyi vásáron történt gázolás halálos áldozatainak a száma, 48-an megsérültek, többeknek súlyos az állapota. Thomas de Maiziére belügyminiszter nem zárja, hogy merénylet történt, de a hatóságok egyelőre nem minősítették hivatalosan terrortámadásnak az esetet.

A német rendőrség éjfél után két órával arról tájékoztatott a Twitteren, hogy tizenketten haltak meg a gázolásban, a sérültek száma pedig negyvennyolc. Egyeseknek közülük súlyos az állapota. A korábbi hírek kilenc halottról szóltak. A rendőrségi közleményből nem derült ki, hogy az újabb három áldozat a helyszínen vagy a kórházban halt bele sérüléseibe.

Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, Charlottenburg kerületben, a Kurfürstendamm sugárútnál az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron, egy teherautó belegázolt a tömegbe, mintegy ötven-nyolcvan métert tett meg benne. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták. A sofőr mellett ülő utas a helyszínen meghalt, de halálának oka egyelőre nem tisztázott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik