Belföld

„Magyarország erősödik”, a Fidesz nem

A kormánypárt támogatottsága tovább csökkent.

A ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az elmúlt hetekben csak kissé módosult a pártok támogatottsága. A Fidesz tábora újra csökkent, a novemberi 27-ről 25 százalékra. A Jobbik a múlt hónapban 13, most 12 százalékot ért el. Az MSZP támogatottsága három hónapon át 1-1 százalékponttal emelkedett, most szintén 12 százalékon áll. A DK és az LMP táborának mérete nem változott, az előbbi 5, utóbbi 3 százalékos. A Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékot vonzott, az Együtt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékosak.

A politikától távolságot tartó választók aránya 34-ről 36 százalékra bővült.A biztos pártválasztók csoportjába a választók egyharmada tartozik, így a körükben mért adatok továbbra is tájékoztató jellegűek. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 43 százalékot ért el, a Jobbik 20, az MSZP 18 százalékot kapott. A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója, az LMP 4 százalékon áll. Az Együtt 3 százalékos, a Liberálisok, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékos aktív szavazói táborral rendelkezik.

A ZRI Závecz Research Intézet szerint az idei évnek nincsenek nagy nyertesei, vesztesei.

A  pártok rangsora és a szavazótáborok nagysága alig változott. A Fidesz támogatottsága 2016-ban egy viszonylag szűk sávban, 24 és 28 százalék (1,9 millió és 2,2 millió fő) között hullámzott. A csúcspontot az októberi népszavazás idején érte el, de az akkori 28 százalékból azóta 3 százalékpontot veszített. A kormánypárt első helyéhez idén egy pillanatig sem fért kétség, minden hónapban több támogatója volt, mint az utána következő két pártnak együttesen.

A Jobbik az év első felében 13 és 15 százalék közötti táborral rendelkezett, a nyáron ez 11-12 százalékra szűkült, majd ezt követően némileg magasabb értéken, 13 százalékon stabilizálódott. Decemberben ennél egy hajszállal kisebb, 12 százalékos a Jobbik híveinek aránya. Az idén a párt híveinek száma 900 ezer és 1,2 millió fő között alakult.

Az MSZP táborának mérete augusztusig alig változott, 10 és 12 százalék között alakult. Szeptemberben ennél valamivel kevesebben, 9 százaléknyian preferálták a szocialista pártot, majd lassan felfelé araszolva ismét elérte a 12 százalékot. Az MSZP-nek idén 700 ezer fő volt a minimuma, 1 millió választópolgár a maximuma. 

A Demokratikus Koalíciónak szinte végig ugyanakkora, 4-5 százalékos tábora volt. Kétszer, júniusban és októberben kissé meghaladta ezt a szintet, ekkor 6 százalékot kaptak. A DK 2016-ban 350-450 ezer főt tudott maga mögé állítani.

Az LMP-nek is stabil támogatottsága volt idén, 3-4 százalékot ért el, ami körülbelül 250-300 ezer szavazót jelent.

Az Együtt tábora a hónapok többségében 2 százalékos volt, a Liberálisoké 1 százalékos s ugyanezt az értéket a Párbeszéd is elérte a közelmúltban.

Az intézet érdekesnek és figyelemre méltónak nevezi, hogy a népszavazási kampányban aktívnak mutatkozó Kétfarkú Kutyapárt az utóbbi hónapokban 1-2 százalékos szimpátiatáborra tett szert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik