Belföld

Törölte a NAV, árverésen kívül adják el az idősotthont a lakók feje fölül

Csak azt nem tudni, hogy mikor. A lakókat nyugtatják, a hozzátartozókat nem tájékoztatják. Teljes a bizonytalanság.

Eredetileg december 26-án indult volna az a licit, ahol a recski idősotthont árverezték volna el. Azonban a NAV meggondolta magát (kerestük őket, miért, eddig nem válaszoltak) és az árverés törölve lett.

Az ingatlant árverésen kívül értékesítik. A jogszabályok szerint erre lehetőség van.

A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára – az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken – árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el, ha:

az értékesítésből befolyó vételárból a végrehajtási eljárás költsége és valamennyi végrehajtást kérő – ideértve a végrehajtási eljárásba bekapcsolódott zálogjogosultakat is – követelése előreláthatólag kielégíthető, és az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joga, az árverésen kívüli eladáshoz nem szükséges a végrehajtást kérők beleegyezése. Ebben az esetben a végrehajtó az ingatlant az adós által megjelölt személynek az adós által megállapított becsértéken adja el.

Milliós tartozás

A Gesztenyés Idősotthont a Sors 2002 Kft. által üzemelteti, a NAV korábban az árverést a cég 81,8 millió forintos adótartozása miatt hirdette meg.

A recski otthon
A recski otthon

Ahogy a korábbi árverésről, úgy annak elmaradásáról sem értesítették a lakók hozzátartozóit. Azt nem tudni, hogy mi lesz az esetleges eladás után az idősekkel, ugyanis az épület akár panzióként is működhet tovább, semmi nem köti az új tulajdonost, hogy ugyanezt a tevékenységet folytassa.

Az ingatlan tulajdoni lapján egyébként szerepel a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság jegyzése is, de azt nem tudni, miért került rá.

Azt mondják, maradhatnak

Az otthonban információink szerint azzal nyugtatják a lakókat, hogy az otthon további működését az biztosítja, hogy már van egy kifizetett, több mint hét évre szóló szerződésük, így ha valaki meg is vásárolja az ingatlant, csak az épület állagmegőrzésére lesz jogosult.

Beszéltünk olyan hozzátartozóval is, aki a bizonytalan helyzet miatt már új idősotthont keres a most még Recsken lakó rokonának, de a közelben lévő intézményeknél a várólista hosszú, bekerülni szinte lehetetlen.

Időközben válaszolt a NAV (16:44)

A recski Gesztenyés Idősek Otthona már nem szerepel a NAV Elektronikus Árverési Felületén, mivel az ingatlan árverésen kívül lett értékesítve a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. tv. 157. §. (1) bekezdése szerint. Az üggyel kapcsolatosan – a törvényi szabályozás miatt – a NAV további felvilágosítást nem adhat.

Kiemelt képünk illusztráció, MTI / Varga György

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik