Belföld

Megszúrt egy nőt Derecskén és hagyta elvérezni – négy és fél évet kapott

A nő egy késsel evett, miközben szállásadója szidta. Dühös lett és a combjába szúrta a kést. Az áldozat rövid időn belül meghalt.

Négy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a derecskei nőt, aki idén májusban úgy szúrta meg szállásadóját, hogy az asszony elvérzett. A törvényszék a vádlottat halál okozó testi sértés bűntettében találta bűnösnek.

A bíróság megállapította: egy férfi kérte meg az  áldozatot , hogy fogadja be derecskei házába későbbi támadóját. Hét éven át laktak együtt. Lakbért nem kellett fizetnie, a lakhatásért cserébe ő és a férfi segédkeztek a ház körülii munkákban, illetve utóbbi időnként kisegítette őket étellel, itallal, pénzzel.

A vádlott és a sértett kapcsolata a közös szenvedélyre épült. Bár a vádlott a családjához is költözhetett volna, ezt az életmódot választotta. Rendszeresen fogyasztottak alkoholt, jövedelmük nagy részét arra költötték. Á. Csabáné másfél évtizede rendszeresen gyógyszereket szedett, ezekre alkoholt fogyasztott. A két nő eleinte jól kijött egymással, de egy idő után rendszeressé váltak a veszekedések, melynek oka elsősorban az ital, vagy éppen annak hiánya volt. A viták egyes esetekben tettlegességig fajultak, ilyenkor egymás haját tépték, de aztán mindig kibékültek.

2016. május 17-én már délelőtt boroztak, amikor dél körül a férfi megjelent náluk, már mindketten ittas állapotban voltak. A két nő később tovább ivott, annak ellenére, hogy a vádlott aznap már több gyógyszert is bevett. Délután hat óra körül a férfi ismét elment hozzájuk, látta, hogy mindketten részegek és már lefekvéshez készülődnek, így 15-20 perc után magukra hagyta őket.

Távozása után a nők lefeküdtek aludni és sötétedés után ébredtek fel. Mivel a házban már öt éve nem volt villany, gyertyával világítottak. Tovább folytatták az italozást, aminek az lett a vége, hogy összevesztek, de egyéb ekkor még nem történt. Fél 10 körül az áldozat az ágyán ült és vacsorázott, majd miután végzett, elrakta az ételt. Nem sokkal később lakótársa kivette a maradékot a szekrényből és enni kezdett egy késsel.

Szállásadója tovább szidta, a nő emiatt dühös lett és combon szúrta lakótársát, majd kihúzta a lábából a kést. Egyikük sem vette észre ekkor még, hogy a sérülés mennyire súlyos.

 A késelő ezután kiment a szobából cigarettát tölteni, majd az asszony után indult, aki már az előszobában feküdt. A nő még tudott beszélni, és megfogta támadója kezét is.  A szurkáló látta, hogy egy nagy vértócsa van mellette.

Elkezdte feltörölni azt, de végül félbehagyta és elment az orvosi ügyeletre segítséget kérni. A helyszínre mentő érkezett, de a hatalmas vérveszteség miatt a nő meghalt. Ha időben szakszerű orvosi segítséget kap, akkor is kicsi lett volna az esély rá, hogy meg tudják menteni az életét.

A Debreceni Törvényszék megállapította: a gyógyszer és az alkohol együttes hatása miatt a vádlott olyan állapotba került, hogy csak homályosan, vagy egyáltalán nem emlékezett a részletekre. Ettől függetlenül a gyanúsítottként tett vallomása, a tanúvallomások, a szakértői vélemények és az okirati bizonyítékok egyértelműen alátámasztják a bűnösségét. Bár az asszonyt először emberöléssel gyanúsították, később egyértelművé vált, hogy nem akarta kioltani szállásadója életét, így a vádiratot az ügyészség négy hónappal ezelőtt már halált okozó testi sértés vádjával nyújtotta be.

Virágh Pál indoklásában kifejtette azt is, nem tudni, hogy a verőeret mikor vágta át a kés, de az biztos, hogy a vádlottat nem a gyilkosság szándéka motiválta. Az is előfordulhat, hogy a sértett reflexszerű mozdulata miatt alakult ki a végzetes sérülés, erre a szakértők sem tudtak egyértelmű választ adni.

A Debreceni Törvényszék hétfőn közölte: az ítélet nem jogerős, az ügyészség ugyan három nap gondolkodási időt kért, de a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A nő előzetes letartóztatásban várja a másodfokú tárgyalást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik