Belföld

M3-as baleset: egy igazgató autóját tologatták a mentősök

Szombaton súlyos baleset történt az M3-ason, a baleset azért következhetett be, mert a busz sofőrje vélhetően megpróbálta elkerülni az ütközést egy előtte megpördülő autóval. A baleset a Miskolc felé vezető oldalon, a 133-as kilométernél. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Janasóczki Attila tájékoztatása szerint a baleset után további autók rohantak előbb a felborult járműnek, majd egymásnak. Kilenc személyautó és két mikrobusz ütközött, ezek között magyar, román és ukrán is volt.

A felborult busz a debreceni Grand Tours utazási iroda járműve volt, a bécsi adventi vásárra szervezett útról szállította haza az utasokat. A buszon nyolcvanegyen utaztak, az összes sérült közülük került ki. Az utazási iroda félmilliós kártérítési előleget fizet az áldozatok családjainak.

Négyen vesztették életüket, hárman a helyszínen, egy súlyosan sérült, középkorú nő pedig a miskolci kórházban halt. Akkor Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel azt közölte: az OMSZ 14 mentőkocsival érkezett a helyszínre, ahol összesen 31 sérültet találtak. Közülük egy 13 év körüli fiú, egy 20 év körüli nő és egy 50 év körüli férfi életét nem lehetett megmenteni, hatan súlyosabb, huszonketten könnyebb sérüléseket szereztek.

A 24.hu úgy értesült, hogy Dr. Breitenbach Géza, az Észak-magyarországi Régió Regionális igazgatója is a helyszínre érkezett. Igaz az ellátás megkezdése után. Úgy tudjuk, a saját autójával ment, de amikor távozott volna, nem indult a kocsija.

Információnk szerint a helyszínen lévő mentősök próbáltak életet lehelni az autóba.

A Regionális Igazgató elmondása szerint, valóban bedöglött az autója, az önindító behúzó tekercse hibásodott meg. A két mentőtiszt kolléga betolta a kocsit, így tudta elhagyni a helyszínt. Az autó elmúlt tíz éves, és több mint 340 ezer km van benne. Dr. Breitenbach Géza hozzátette, hogy mindez a mentés után történt. Úgy tudjuk egyébként, hogy a Regionális Igazgatót azóta felfüggesztették.

Ez ügyben megkerestük az Országos Mentőszolgálatot. Azt szerettük volna megtudni:

Igaz-e, hogy amikor a főorvos távozni akart, nem indult az autója, és a helyszínen lévő mentős kollégáknak kellett betolnia az autóját. Ebből következően, ha már ott volt, részt vett-e a mentésben?

Azzal, hogy a kollégák az ő autójával voltak elfoglalva, szenvedett-e esetleg késedelmet a mentés?

Szokásos gyakorlat-e, hogy a Régió Regionális igazgató saját autóján érkezik egy baleseti helyszínre.

És persze arra is kíváncsiak voltunk, vizsgálja-e ezt a konkrét esetet az OMSZ.

Győrfi Pál azonban igen szűkszavúan csak annyit közölt, hogy

Tisztelt Szerkesztőnő!

Az eset kivizsgálását megkezdtük.

Üdvözlettel,

Győrfi Pál

Mondjuk a cikk írója férfi.

*

Cikkünk megjelenése után újabb levelet kaptunk az OMSZ-től, de semmi mást nem írnak benne, csak azt, hogy a kivizsgálás megkezdése mellett a válaszadásig türelmet kérnek. És elnézést a téves megszólításért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik