Belföld

Fogy a magyar: ezekben a megyékben születik a legkevesebb gyermek

A napi.hu a KSH friss megyei jelentése alapján gyűjtötte össze, hogy hol születik az országban a legkevesebb gyermek. A cikk szerint Budapesten kívül Veszprém, Zala, Baranya, Hajdú-Bihar, Bács-Kiskun és Békés megyében született kevesebb csecsemő, mint egy évvel ezelőtt.

Az első három negyedévben országosan 68 802 gyermek született, miközben 92 437-en haltak meg, a természetes fogyás 23 635 fő volt, 24 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A 2015-ben tapasztalt kiugró halandóság 2016-ban valamennyi megyében mérséklődött.

Az országos átlagnál is jelentősebb, 10-13%-os csökkenés következett be Komárom-Esztergom, Csongrád, Tolna, Heves és Hajdú-Bihar megyében – derül ki a KSH adataiból.

Még mindig fogyunk

A születések és a halálozások egyenlege továbbra is népességfogyást eredményezett valamennyi megyében. A természetes fogyás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 2015. I-III. negyedévinek mintegy negyedére csökkent, és jelentősen mérséklődött Hajdú-Bihar, Pest, valamint Komárom-Esztergom megyében is. Egyedül Veszprém megyében fogyott a tavaly ilyenkorit meghaladóan (2,2%-kal) a népesség.

Valamennyi megyében emelkedett a házasságkötések száma. Országosan a 2016 I-III. negyedévében anyakönyvezett 42 459 frigy 10%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Budapesten, Tolna, Baranya és Csongrád megyében a házasságkötések 5%-kal, vagy annál is kevesebbel emelkedtek.

Forrás: ksh.hu
Forrás: ksh.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik