Belföld

Fényt gyújtanak a fejekben az oktatásért tüntetők

Mínusz 2 fokban és szélben igyekeztek több százan helyt állni a Kossuth Lajos téren, ahol a Tanítanék Mozgalom szervezett tüntetést a közoktatási poshadás ellen hétfő estére. A Több fényt! fedőnevű eseményt jellemzi, hogy Kaufmann Balázs tudósítónk szerint gyertyás tüntetés volt az alapvető terv, de a szél folyton elfújja a gyertyalángokat is. Pár százan lehettek a téren.

Fotó: Neményi Márton/ 24.hu
Fotó: Neményi Márton/ 24.hu

Törley Katalin és Pilz Olivér, a mozgalom vezérei is megjelentek, beszédeket tartottak. Törley így írta körbe a tüntetés apropóját:

Fényt szeretnénk gyújtani a halálosan beteg oktatás irányítóinak fejében.

Törley Katalin később lemondásra szólította fel Balog Zoltán emberi erőforrási minisztert, legkésőbb január 31-ig távozzon, ez a cél. Ahogy az is, hogy jöjjön létre önálló oktatási minisztérium. A harmadik követelés egy új közoktatási törvény, ami a mozgalom koncepciója, azaz az ún. kockás könyv szerint jön létre. Nahalka István oktatáskutató hatalmas társadalmi kiserletbe kezd, a CKP az összes magyar pedagógust megkeresi, első körben a belső ellenőrzés ügyében, hogy lássa, lehet-e országosan egyeztetni.

Fotó: Neményi Márton/ 24.hu
Fotó: Neményi Márton/ 24.hu

Ezután annyi esemény történt, hogy fákylákkal vonulni kezdtek a tüntetők, egy ablakból pedig valaki nyakon öntötte őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik