Belföld

Hétmilliárdnál is többet kell fizetni a magyar államnak egy cafetéria cégnek

A nemzetközi vitarendező testület, az International Center for Settlement of Investment Disputes december 13-án 23 millió euró kártérítést ítélt meg az Edenred nevű, étkezési utalványokkal foglalkozó francia cégnek, a Ticket Restaurant márka tulajdonosának, írja a 444.

Az Edenred azután panaszolta be Magyarországot, hogy az Orbán-kormány 2012-ben az Erzsébet-utalványokkal, valamint a Szép-kártyával a többi szereplőt elkezdte kiszorítani a piacról.

Az Európai Bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett hazánkkal szemben az Európai Bíróságnál, ahol úgy döntöttek, a magyar kormány intézkedései, amelyekkel kizárták a piacról a külföldi utalványkibocsátókat, több ponton ellentétesek az uniós joggal, sértik a letelepedés szabadságát és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, valamint a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány kibocsátásnak feltételei túl szigorúak.

A kormány azonban jelezte, nem alkotnak új szabályokat, inkább teljesen megszünteti a cafetériát, helyette jöhet a kettős bérrendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik